EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ще има ли поправки в Пакета за млякото?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли поправки в Пакета за млякото?

mail09:00 | 09.04.2015прегледи 1568 коментарикоментари 0


Най-младият евродепутат социалист Момчил Неков, заедно със своите колеги от Румъния и Унгария, внесе предложения за поправки по доклада за Пакета за млякото. С тях Неков призовава ЕК да предвиди средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции за развитие на млечния сектор. Евродепутатите искат и повече инициативи за създаването на организации на производителите в сектора, особено за по-новите членки на ЕС. Пакетът за млякото влезе в сила през 2012г. и представлява система от мерки за координация и наблюдение на млечния пазар в ЕС, която се управлява от ЕК.

Българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, предложи критичен текст към доклада относно едно от сътресенията в млечния сектор от последните месеци - забраната за износ за Руската федерация от август 2014 г. Тя включва европейски земеделски продукти, сред които и млякото.

По-рано европейската комисия предложи мерки и компенсации за някои видове млечни продукти - сухо мляко и за краве масло, но България не успя да се възползва от тази мярка, защото сухо мляко изобщо не се произвежда у нас, а кравето масло – в минимални количества. Неков определи предприетите досега мерки за справяне с последиците като недостатъчни заради негативните тенденции, които завладяха сектора в резултат на търговското ембарго.

Докладът, който прави оценка на състоянието на сектора, ще бъде гласуван в Земеделската комисия на ЕП в критичен момент, само няколко седмици след падането на 30-годишната система на млечните квоти в ЕС. Очаква се тази промяна да доведе до сътресения на вътрешните пазари на мляко. Система на млечните квоти представляваше механизъм, при който ако дадена държава надвиши националната си квота, заплаща глоби.

България е една от 20-те държави, които не са запълвали млечните си квоти. Някои държави, като Холандия и Ирландия например, имаха свръхпроизводство, което обаче сега няма да бъде контролирано и ще залее европейския пазар, показват прогнозите за сектора.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg