EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще бъде ли закрита Агенцията по вписвания?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще бъде ли закрита Агенцията по вписвания?

mail16:30 | 31.03.2015прегледи 711 коментарикоментари 0


Министерството на правосъдието планира да закрие на 1 август 2015 г. Агенцията по вписванията и Централния регистър за особени залози (ЦРОЗ), като ги слее и ги трансформира в "дирекции" в Министерството на правосъдието. Замисълът става ясен от документ, изготвен от екипа на Христо Иванов в Министерство на правосъдието. Той е озаглавен Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие". Мотивът за готвената промяна е намаляване на администрацията. Освен това се планира намаляването на регионалните дирекции на Агенцията по вписванията от 12 на 6, без да се посочва кои ще бъдат закрити и по какъв принцип.
Ето как коментира такова намериние пред БГНЕС бившият министър на правосъдието Антон Станков.
Той припомни, че тази агенция е създадена, за да се обединят всички регистри в България: имотен регистър, регистър на моторните превозни средства – което не се изпълнява и този регистър стои все още подведомствен на МВР – регистрите на водоплавателните и въздухоплавателните средства, регистър на акциите, на дружествата и участието в тях и т.н. Според него цялата идея може да бъде обобщена с едно изречение. "Публичността означава, ако искам да сключа сделка с някой, аз трябва да знам с кого сключвам сделка. Натискам, например, името на Антон Станков в тези регистри и излиза дали имам кола, женен ли съм, какво притежавам като имоти, какво е участието ми в компании - цялата публична информация", заяви бившият правосъден министър в кабинета "Сакскобургготски"."Проектът за Агенцията по вписванията беше създаден с помощта на норвежкото правителство. Това че нещата не се случват по най-правилния начин в момента, в никакъв случай не може да означава закриване на агенцията", каза Антон Станков.
Той е категоричен противник на закриването й. "По-скоро трябва да се търсят решения за агенцията по кадастъра, защото те изостават, за имотния регистър – там нещата не са добре... Има нужда от усъвършенстване на нещата. Има нужда да бъде определена по-ясно посоката на работа, но в никакъв случай да бъде закривана", смята Станков."Ако закрием Агенцията по вписвания, ние намаляваме публичността и прозрачността. Категорично не мога да подкрепя такова нещо", категоричен е той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990