EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шумен: 2,7 млн. лв. за обновяването на Летния театър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шумен: 2,7 млн. лв. за обновяването на Летния театър

mail16:01 | 05.10.2023прегледи 634 коментарикоментари 0


Обновеният Летен театър е готов да посрещне първите си гости. Кметът на Шумен Любомир Христов представи пред журналисти новото съоръжение.

„Това е един от обектите, с които можем да се гордеем. Помните в какво състояние го заварихме. Ето го сега след ремонта. Надявам се, че това място ще се превърне в предпочитана сцена за култура и ще събира големите артисти на България“, каза кметът.

По време на пресконференцията кметът Христов и ръководителят на проекта Биляна Иванова обясниха, че реновирането на театъра съвпадна с един много тежък както за строителния бранш, така и за общините момент. Те припомниха, че драстичното поскъпване на материалите, количествените сметки, правени преди близо 7 години, министерското постановление за актуализиране на цените, което се забави с около две години, са все причини, които отложиха с няколко месеца приключването на дейностите. „Причини, които можеха и да откажат изпълнителя от договора. За щастие обаче това не се случи и днес Летният театър в Шумен отново отваря врати“, коментира още Христов.

Близо 2 млн. и 700 хил. лв. са вложени, за да се върне духът на това емблематично място. От тях 1 млн. 436 хил. лв. е безвъзмездната финансова помощ по ОП „Региони в растеж“, останалите средства са от съфинансиране и заем.

Проектът е амбициозен, защото заедно с ремонта осъвременява сградата и разширява нейното предназначение. Сцената и козирката са основно реновирани. Възстановени са осветителните кули и всички входове, изградени са помещения за книжарница, кафе-сладкарница, кът за детски занимания и игри, допълнителни зали за танци и спорт, съблекални и сервизни помещения. Наново са изградени и трибуните, разположени в пет сектора с 900 места за зрители.

Със средства на общината, които не са предвидени по проекта, е реновирано и парковото пространство около сградата.

Източник и снимки: Община Шумен


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158