EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шотландия: Резултати & коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шотландия: Резултати & коментари

mail07:50 | 19.09.2014прегледи 1911 коментарикоментари 0


 

В Шотландия приключи броенето на бюлетините, подадени във вчерашния референдум за независимост и окончателният резултат е 55,3% отговори "Не" и 44,7 "Да", съобщиха официални източници, цитирани от световните агенции.

 

В абсолютни цифри 2 001 926 гласували са се обявили срещу отцепването от Обединеното кралство, а за независимост на Шотландия - 1 617 989. Рекордно високо е било участието в допитването – 84,6 % от имащите право на глас. Британският премиер Дейвид Камерън поздрави лидера на агитационната кампания против независимостта на Шотландия Алистър Дарлинг "за добре свършената работа". Той призова Великобритания "да се обедини" след победата на противниците на отцепването, предадоха световните агенции.

 

Междувременно обявяването на първоначалните резултати повлия благоприятно на курса на британския паунд, който се покачи с около 3%.

Коментари в британската преса

Лондон. В четвъртък в Шотландия се проведе историческият референдум за независимост, пише британският в. The Independent. Има обаче една причина, поради която шотландският премиер Алекс Салмънд тайно се надява гласоподавателите да не подкрепят отделянето на региона от съюза с Англия.
И причината се крие в това, че лидерът знае (но не може да го признае в рамките на кампанията), че останалата част от Великобритания никога няма да приеме валутен съюз. Натискът върху английските политици ще бъде твърде голям от страна на останалата част на региона. Вероятно никога не би бил допуснат един съюз, в който Англия да се съгласи да поеме отговорност за дълга на друга държава, но в същото време да няма контрол върху разходите на въпросната държава. Дори ако това е разумното нещо, което може да се направи, естеството на английските политици е такова, че те никога не биха допуснали това.
***

Единбург. Какъвто и да е резултатът от провелия се в четвъртък референдум за независимостта на Шотландия, ситуацията в региона със сигурност беше раздвижена, коментира британският в. The Guardian.
От този вот научихме няколко изненадващи урока. Единият от тях беше, че консерваторите се намират в много сериозна беда, освен ако не се променят, и то много. Кариерата на министър-председателя Дейвид Камерън беше оставена в ръцете на една кампания, в която, и за двете страни, омразността на Консервативната партия се приемаше като безспорен факт. Толкова за "изчистването на името на марката". И проблемът не се ограничава само до Шотландия. За да победят на парламентарните избори, торите се нуждаят всеки един от гласоподавателите, които ги подкрепиха през 2010 г., да се държи за тях и да завербува още милиони поддръжници. Това обаче не се случва.
***

Единбург. Призивите към Шотландия да напусне политическия съюз с Англия доведоха до референдума за независимост, който се проведе в четвъртък, пише британският в. The Telegraph.
Някои твърдят, че Шотландия ще просперира по-добре като независима държава, докато други казват, че това би било изключително вредно и че двете страни са по-добре заедно.
На 15 октомври 2012 г. министър-председателят Дейвид Камерън и шотландският премиер Алекс Салмънд подписаха споразумението от Единбург, позволяващо на шотландския парламент законно да организира референдума за независимостта.
Съюзът, сключен между Шотландия и Англия през 1707 година, беше ход, който трябваше да осигури бъдещето на Шотландия след финансовата криза, причинена от неуспешното колонизиране на Панама.
През 19 век Шотландия е просперираща и във възход, но през 20 век започнаха да се надигат призиви правомощията да бъдат прехвърлени обратно в Единбург.  

Източник: Агенция Фокус, БНТ

Снимка: Уикипедия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg