EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шоколадови отпадъци се превръщат във вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шоколадови отпадъци се превръщат във вода

mail14:30 | 01.04.2015прегледи 973 коментарикоментари 0


Нестле обяви старта на новата система за анаеробно разграждане, която вече е в експлоатация във фабриката за шоколадови продукти във Фоудън, Великобритания. Системата превръща отпадъците от производството на шоколадови и захарни изделия във възобновяема енергия и чиста вода.
Това става, като продуктите с повредена цялост и остатъчните материали – нишесте и захар се разбиват на множество малки парченца. Впоследствие сместа се разтваря частично с помощта на отпадъчните течности от пречиствателните процеси във фабриката, за да се създаде шоколадова маса, която се подава в херметически резервоар, след което се осъществява безкислородно разграждане. Основният вторичен продукт от анаеробното разлагане е биогаз – възобновяем газ, състоящ се предимно от метан и въглероден диоксид.
Произведеният във Фоудън биогаз осигурява производството на достатъчно топлина и електроенергия, за да отговори на около 10% от общите енергийни нужди на фабриката. В резултат от топлинната и електрическа енергия, произведена от биогоривото, емисиите парникови газове на Фоудън се очаква да спаднат с около 10%. Освен да генерира по-чисто гориво, анаеробният биореактор подобрява и качеството на водите. Тези води вече са съвсем чисти при излизане от фабриката. С инвестиции от 4,7 милиона швейцарски франка системата за анаеробно разлагане във Фоудън не е никак евтина – фактор, който често спъва въвеждането на подобни техники другаде. Благодарение на спестените разходи обаче, инвестицията се очаква да се изплати за около четири години.
В България компанията обяви, че от 2003 г. до днес е инвестирала над 176 милиона лв. в страната и до края на 2015 г. планира да инвестира още 2,5 млн. в съвременни технологии, подобряване на качеството на продуктите, обучение на екипи, избор на най-добрите суровини и доставчици, грижа за здравето на потребителите и системи за опазване на околната среда и водите. Като част от ангажимента си в посока осигуряване на устойчиво развитие за последните 5 години Нестле България е вложила 3 милиона лева в проекти за опазване на околната среда и водите. Благодарение на тази инвестниция, компанията намалява количеството използвана вода в своята дейност с над 42% за последните 5 години, а понастоящем спестява 7581 литра вода на всеки час в операциите си.
Официално бе представено и най-новото високо-технологично съоръжение във фабриката на Нестле за шоколадови продукти и бисквити в София – парова станция от ново поколение, в която са инвестирани над 1 500 000 лв. Бяха представени и проектите на компанията за намаляване потреблението на вода за използване на възобновяема енергия и други природни ресурси, намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ), премахване на отпадъците и подобряване на екологичните показатели на опаковките. В периода от 2008 до 2014 г. компанията осъществява редица дейности, насочени към отговорно отношение към околната среда и ежегодно спестява над 66 000 кубични метра вода (182 кубични метра на ден).

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158