EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шистовият газ по румънското Черноморие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шистовият газ по румънското Черноморие

mail12:00 | 17.05.2013прегледи 343 коментарикоментари 0


Експлоатацията на шистов газ в зоната на румънското черноморско крайбрежие няма да засегне по никакъв начин общините и плажовете, пише в. "Ромъния либера", като цитирана румънския министър на околната среда Рована Плумб.
По думите на Плумб ако проучванията, които ще започнат тази есен по крайбрежието, покажат, че може да се започне евентуално сондиране, това ще стане най-малко след две години. "Технологията не предполага хидравлично разбиване. Експлоатацията, която предвижда хидравлично разбиване, може да започне най-рано след пет години спрямо сегашния момент", каза министърката.
Според прессъобщение на министерството, цитирано от агенция Аджерпрес, дейностите по изследване на залежите на шистов газ ще заобиколят защитените зони и ще се осъществяват на разстояние от най-малко един километър от брега. Те също така няма да се извършват в градове и населени места, в близост до туристически или културни обекти, се посочва в прессъобщението. По инициатива на правителството ще бъдат организирани публични обсъждания с участието на местните власти,
парламентарните групи, гражданското общество и екоорганизации, информира Аджерпрес.
Премиерът Виктор Понта допълни, че засега стои въпрос за експлоатация на шистов газ само чрез конвенционални методи, които не предизвикват никакви опасения за околната среда, а решението за ползване на тези ресурси ще се вземе след пет години, пише още "Ромъния либера". Понта напомни, че природният газ, който се внася от Русия, е скъп, а евтиният вариант, включително за населението, е ползването на вътрешни ресурси.
В края на април т. г. Румъния разреши на американската компания Шеврон да проучва за шистов газ в два периметъра в Черно море. Така Шеврон притежава концесия за проучвания в три блока в Румъния с обща площ 270 000 хектара. Два от блоковете са по черноморието - Костинещ и Вама Веке, а третият е в източна Румъния в окръг Бърлад.
Същевременно на онлайн пресконференция вчера Герхард Ройс, изпълнителен директор на австрийската компания OMV, която е мажоритарен собственик на най-голямата румънска петролна компания Петром, обяви, че OMV може да бъде заинтересована от експлоатацията на шистов газ в Черно море, предаде Аджерпрес."Определили сме си приоритетите за експлоатация в блока Нептун в Черно море. Ще приключим сеизмичните 3D проучвания тази година. Използваме всички ресурси за това проучване, то е наш приоритет. В средносрочен план може да бъдем заинтересовани и от експлоатация на шистов газ", заяви Герхард Ройс, цитиран от Аджерпрес.
OMV Petrom и американската компания Exxon Mobil проучват съвместно периметъра Нептун. Двете компании смятат, че може да извличат годишно 6,5 милиарда кубични метра газ от този периметър, което е близо половината от годишното потребление на Румъния. OMV Petrom смята, че ще завърши сеизмичното 3D проучване в блока Нептун до края на май 2013 г. и ще започне нови сондажни проучвания към края на годината, отбелязва Аджерпрес.

През февруари т. г. Exxon Mobile и OMV Petrom подписаха договор с опция с държавната компания Ромгаз за участие в дейности в периметъра Мидия в Черно море, като упражняването на опцията е обусловено от финализирането на договор за прехвърляне на права за проучване и производство за една част от този периметър от съществуващите титуляри на лиценза. Според комюнике на Петром, подписването на този договор дава на Ромгаз опцията да участва в петролни операции в дълбоките води на периметъра Мидия./БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161