EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Шистовият бум в САЩ натиска цените на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шистовият бум в САЩ натиска цените на петрола

mail13:36 | 25.02.2019прегледи 808 коментарикоментари 0


Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ представи своя редовен месечен доклад, според който само американските шистовите добиви на петрол са достигнали през януари рекордно ниво от 8,4 млн. барела на ден, което предполага доста слаба вероятност за скорошно забавяне на общото производство на суров петрол в САЩ. Продължаващият петролен шистов бум в САЩ обаче може да ограничи възходящото ценово движение. Анализатори на BNP Paribas прогнозират, че силното повишаване на производството в САЩ при забавящ се растеж на световната икономика ще доведат до по-ниски цени на петрола към края на годината, като средната цена на петрола Брент ще бъде около 67 долара за барел през последното тримесечие, а на американския лек суров петрол - около 61 долара за барел.

Междувременно министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че продължава да се надява, че пазарът на суров петрол ще успее да се ребалансира до април тази година, съобщиха местни медии. Той добави, че Саудитска Арабия иска да намали световните запаси на петрола до петгодишното средно ниво. Той също така каза, че се надява, че сегашните проблеми на Венецуела и Иран няма да доведа до недостиг в предлагането.

Седмица по-рано Халид ал-Фалих заяви, че Риад планира да намали производството си с 500 хиляди барела дневно повече, отколкото беше договорено във формата "ОПЕК +" през декември 2018-а година. Това негово изказване също допринесе за рязкото поскъпване на петролните фючърси през последните дни на търговия.

ОПЕК и другите големи производители на петрол, включително Русия, които участват във формата "ОПЕК +", трябва да се срещнат във Виена през април, за да обсъдят как се спазва постигната в края на миналата година договореност за ограничаване на добивите с 1,2 млн. барела на ден.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg