EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шистовата революция САЩ срива петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шистовата революция САЩ срива петрола

mail10:15 | 18.01.2013прегледи 897 коментарикоментари 0


Шистовата революция, която в момента набира скорост в много страни, може скоро значително да повлияе на сегашното разпределение на силите при износа на петрол, пише британският в.Times, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Традиционното разбиране на съществуващия пазар е преобърнато с главата надолу, заяви главният изпълнителен директор на енергийния гигант BP Робърт Дъдли. Страхът, че петролът ще свърши, се оказва все по-безоснователен, допълва Дъдли.

Според ежегодния доклад на BP за перспективите на отрасъла още тази година, благодарение на подема на шистовите разработки САЩ ще изпреварят Русия и Саудитска Арабия и ще станат световен лидер по добив на "черно злато". В резултат на това още през 2015 година Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще бъде принудена да намали всекидневното си производство с 6 милиона барела, за да не се допусне спад на цената. За Риад е важно да запази цената на петрола на равнище от 100 долара за барел, при все това според анализаторите на BP края на десетилетието средната стойност на барел ще спадне до 80 долара.
Шистовата революция носи със себе си глобални изменения, заяви в интервю за Times главният икономист на BP Кристоф Рюл.
По думите му, когато в един район на света се наблюдава значителен растеж на добива на петрол, другите региони са принудени да реагират по някакъв начин. "На мнение сме, че ОПЕК ще намали своето производство, за да поддържа баланса между търсенето и предлагането," констатира той.
Според анализаторите на BP през 2030 година Русия и Саудитска Арабия отново ще си върнат лидерството по обем добит петрол. Това ще стане заради очакваното забавяне на растежа на производството на шистов петрол и повишаване на световното търсене. Както се посочва в доклада на компанията, по това време американците ще могат да осигурят почти 100 процента от своите енергийни нужди, като се откажат изцяло от вноса на "черно злато".
Като цяло специалистите са на мнение, че сега пред САЩ се откриват бляскави перспективи да си върнат част от загубеното световно икономическо лидерство благодарение на създаването на ефективна технология за добив на шистов газ и петрол. Страната сега е начело на световната енергийна революция, която дава на правителството на САЩ шанс да осъществи нова индустриализация на националната икономика. Очаква се още през 2020 година САЩ да добиват над 6 милиона барела шистов петрол в денонощие.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg