EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шистов газ: не рискове, а ползи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шистов газ: не рискове, а ползи

mail15:20 | 17.06.2011прегледи 1372 коментарикоментари 0


Проучването и разработването на находища от шистов газ в България не крие рискове за околната среда, ако бъде извършено съобразно екологичните изисквания, а ще донесе ползи на страната - намаляване на енергийната зависимост и задържане и понижаване на цената на природния газ. Това становище изразиха днес енергийният експерт инж. Христо Казанджиев и доц. Радослав Наков, заместник-директор на Геологическия институт към БАН.
Пред БТА доц. Наков коментира, че съществуват опасения от замърсяване на подземните води с газ и такива случаи съществуват в световната практика, но ако бъдат взети всички мерки, този риск ще бъде ограничен до минимум. Освен това нашите находища са на много голяма дълбочина - от порядъка на 3-4 000 метра, така че това силно намалява възможността от замърсяване на водите, заяви Наков. Шистовият газ се различава от конвенционалния по това, че се намира в много плътни скали и затова доскоро не се е оценявал, но новите технологии позволяват да бъде извличан, обясни доц. Наков. Той посочи, че засега интересът от чуждестранни енергийни компании е насочен към извършване на проучвания в областта на Търговище и Нови Пазар, но цяла Северна България - Дунавската равнина и Предбалкана, са подходящи за извършване на проучвания и се предполага, че могат да бъдат намерени находища от шистов газ.
Дали ще има достатъчно залежи е рано да се каже, в момента се декларира потенциалният ресурс, който може да бъде добит - от 300 млрд. до 1 трилион куб. метра газ, заявиха експертите. Обикновено от прогнозните ресурси едва около 10 процента се оказват запаси, на които може да се разчита, но дори и при това положение ефектът за българските граждани ще бъде изключително положителен, коментира доц. Наков. Това ще означава за българските граждани по-евтин природен газ и ограничаване на вноса на газ от Русия, добави той.
Добивът на шистов газ се прави чрез дълбоки сондажи, но не се правят мощни взривове и няма никаква опасност от предизвикване на земетресения, категоричен е доц. Наков. Той обясни, че се създават пукнатини в скалата чрез нагнетяване на различни материали, за да може да започне да се извлича газ от скалите. Освен в САЩ шистов газ се добива в Швеция, Полша, Унгария, а проучвания се правят и във Франция и Англия, каза експертът. Според него това е нов персепективен източник, чието значение ще нараства постоянно.
Всички специалисти в бранша, с малки изключения, считат, че проучванията са изключително важни и полезни за България, а опасенията за огромни щети върху околната среда са изключително пресилени, коментира за БТА инж. Христо Казанджиев. Има рискове, но те са оценими и предвидими, добави той и заяви, че проучванията трябва да се осъществят под стриктния контрол на държавата. Възможността от замърсяване на подпочвени води е хипотетична, тази вероятност може да се избегне при спазване на технологията за проучване и сондиране, обсаждане и прикриване на сондите, каза експертът. Казанджиев припомни, че проучванията се извършват за сметка на компаниите, а държавата дори получава средства за това. За сключването на договор за проучване и добив на шистов газ в находището на Нови пазар американската компания "Шеврон" ще плати на държавата 30 млн. евро. Офертите за проучване на други две находища ще се подават до края на юни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164