EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шефът на НСИ подаде оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шефът на НСИ подаде оставка

mail16:14 | 08.09.2010прегледи 1238 коментарикоментари 0


Причината е, че при пробното преброяване попаднаха групи като българо-мохамедани, гагаузи и други. От дни оставката й се иска от ВМРО. Днес Мариана Коцева заяви пред репортер на БГНЕС, че всеки има право да определи себе си, както реши. Именно затова е пробното преброяване, за да се види как да бъдат формулирани точно въпросите, когато то се реализира в цялата страна, каза председателят на НСИ. Коцева посочи, че всеки има право да определя себе си така, както реши и ние не може да се намесваме. Това тя каза, запитана защо са включени българо-мохамедани, македонци и гагаузи. Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец, пошегува се тя. Важно е да се види и кой като какъв определя себе си. Иначе в хартиените въпросници, както ще бъде вероятно и при преброяването през 2011 г., в графата етнос ще има българи, турци, роми и други.

Това е вторият скандал, свързан с Мариана Коцева. През юни т.г. ЕК изрази съмнения в достоверността на данните, подавани от НСИ за дефицита и дълга на страната.Националният статистически институт тогава отрече съмненията на комисията и увери, че проверката, която Евростат предстои да извърши в България, е редовна и свързана с процедурата за свръхдефицит, за който преди това България информира Брюксел.В основата на шума тогава бяха опасенията на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, който каза: „Имаме известни притеснения за статистическото представяне на България и очакваме да изпратим мисията скоро".

„НСИ подготвя и изпраща статистическата информация за дефицита и дълга на България в  съответствие с ръководните правила и принципи, залегнали в Ръководството за дефицита и дълга на сектора "Държавно управление", разработено от Евростат", се посочваше  в съобщението на НСИ. Българската статистическа институция уточнява, че предоставя данните на Евростат два пъти годишно -  през март и септември, а след това Брюксел проверява качеството им и дали са спазени изискванията на съответното ръководство. Данните се публикуват официално, след като премине процесът на проверка, информира НСИ.

 

 


Тагове: оставка, НСИ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg