EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Шесто гласуване в ООН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шесто гласуване в ООН

mail09:20 | 05.10.2016прегледи 1452 коментарикоментари 0


На закрито заседание Съветът за сигурност на ООН ще проведе шестото предварително гласуване от процедурата за избор на нов генерален секретар на световната организация. В него за първи път ще бъде включена новият български кандидат за високия пост - Кристалина Георгиева. По време на своето първо изслушване в ООН Георгиева заяви, че основното й предимство е опитът й в различни многонационални организации. Тя беше номинирана официално от българското правителство на 28 септември на мястото на Ирина Бокова, която остава в надпреварата като самостоятелен кандидат.

Надпреварата за поста генерален секретар на ООН в сряда ще предприеме решителен обрат, когато големите сили в Съвета за сигурност за първи път покажат над кого от кандидатите са готови да наложат вето, предаде AFP. При шестото гласуване в процедурата по избор на кандидат за генерален секретар, Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ ще използват розови бюлетини за кандидатите, докато останалите десет държави в съвета ще използват бели бюлетини. Резултатът от петте розови бюлетини на страните-членки с право на вето ще представлява главен интерес, защото надпреварата за приемник на Бан Ки-мун излиза на финалната права.
При всичките пет вота досега в Съвета за сигурност Гутереш заемаше първото място.
След деветмесечна кампания, интервюта по интернет и политически игрички Изтока срещу Запада, в сряда ще се състои в Съвета за сигурност определящ вот в надпреварата за приемник на Бан Ки-мун като генерален секретар на ООН, коментира и Bloomberg. Поддръжниците на бившия португалски премиер Антонио Гутереш, който водеше на изминалите пет вота – ще се опита да ограничи дезертирането към заместник-председателя на ЕК Кристиналина Георгиева, номинирана от правителството на България миналата седмица след слабо представяне на друг кандидат. Залогът е управлението на 71-годишна институция със 105 000 миротворци по цял свят и годишен бюджет от над 13 млрд. долара.
В годината, в която ООН открито търси жените кандидати, включването на Георгиева може да привлече важната подкрепа на Русия, която публично обяви, че ще предпочете кандидат от Източна Европа. Досега лидерите на ООН са били от Норвегия, Швеция, Мианмар, Австрия, Перу, Гана и Южна Корея.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg