EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швеция ще строи нови реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция ще строи нови реактори

mail08:40 | 16.01.2023прегледи 661 коментарикоментари 0


Швеция подготвя законодателство, което да разреши на страната да изгражда нови ядрени мощности, за да увеличи производството на електричество и да гарантира енергийната си сигурност, съобщи премиерът Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс.

Увеличаването на ядрения капацитет на страната е сред приоритетите на дясноцентриското правителство, което възнамерява да обърне тенденцията от последните години за закриване на атомни централи. Това обаче принуди страната да разчита повече на възобновяемите енергийни източници, чийто капацитет зависи от неподвластни на контрол фактори като вятър и слънце.

Новото законодателство, което трябва да бъде прието от парламента, ще позволи изграждането на реактори на повече места в Швеция. То трябва да бъде прието до март догодина.

"Имаме належаща нужда от производството на повече електричество в Швеция", заяви Кристершон на пресконференция. "Това, което правим, е да променим законодателството, за да позволи строителството на повече ядрени реактори на повече места".

Новото законодателство ще отмени старите правила, ограничаващи броя на реакторите в страната до максимум 10 и забраняващи строеж на реактори извън досега одобени площадки. Така то ще отвори възможност за изграждане на други места на малки ядрени реактори, които според мнозина са бъдещето на ядрената енергетика.

В Швеция в момента има шест ядрени реактора и спиране на който и да е от тях за ремонт или по друга причина покачва цените и затруднява енергийната система.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg