EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швеция поема председателството на ЕС: очакванията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция поема председателството на ЕС: очакванията

mail15:07 | 05.01.2023прегледи 720 коментарикоментари 0


Шведското председателство следва това на Франция и Чехия. То определя като свои приоритети:
 

  • Сигурност – единство
  • Устойчивост – конкурентоспособност
  • Просперитет – зелен и енергиен преход
  • Демократични ценности и върховенство на закона

„Една по-зелена, по-сигурна и по-свободна Европа е основата на нашите приоритети“, заявява шведският министър-председател Улф Кристерсон.

Научете повече за плановете на шведското председателство.

Мненията на шведските депутати


Доставките на енергия са главно предизвикателство според депутатите. Томас Тобе (ЕНП) посочи нуждата от европейско единство: „Трябва да задържим Европа обединена и да увеличим подкрепата си за Украйна, за да решим въпросите на сигурността“.

Тобе заяви също така, че председателството трябва да работи за по-конкурентна Европа. „Нужна е ясна програма на ЕС за конкурентоспособност, за засилване на растежа и увеличаване на търговията. Швеция трябва да използва председателството, за да придвижи нещата в тази посока. Важно е да има и повече мерки срещу организираната престъпност, както и напредък по пакта за миграцията“.

Хелен Фрицон (С&Д) изброи демокрацията, политиката за климата и равенството като области, по които Швеция традиционно има отлична репутация, но тя изрази съмнения относно водачеството на новоизбраното шведско десноцентристко правителство.

„Изисква се лидерство с политическа смелост и отговорност за бъдещето. Аз съм много притеснена как ще се представи консервативното правителство. Вече има отстъпления по политиките за климата и равенството, а въпросите на демокрацията не са приоритет“. Тя добави: „Бих искала да видя ЕС да поеме водачество за реализиране на зелен и справедлив преход“.

Абир Ал-Сахлани (Обнови Европа) изрази надежда, че шведското председателство ще защитава върховенството на закона, прозрачността и икономическия либерализъм. Председателството трябва да направи така, че „Европа да има силен глас по света, а в същото време да допринесе за оживен европейски дебат, в който медийното отразяване на европейските теми е засилено“.

Според Ал-Сахлани климатът, енергетиката и миграцията ще бъдат най-важните въпроси през следващите шест месеца: „Рестриктивната миграционна политика на правителството в местен план е червен флаг, меко казано“.

Алис Кунке (Зелени/ЕСА) заяви, че има ниски очаквания: „Шведското правителство вече понижи амбициите си относно климатичната криза... Нямаме време за чакане, климатичната криза се случва тук и сега и затова шведското председателство трябва да допринесе за значително повишаване на амбициите на ЕС“.

Чарли Веймерс (ЕКР) посочи, че сред приоритетите следва да бъдат укрепването на конкурентоспособността и засилването на търговията, както и затягането на правилата за финансиране на ЕС: „Промяната на правилата на ЕС за финансиране, за да не бъдат те в полза на ислямисти, трябва да бъде важна цел на шведското председателство“.

Малин Бьорк (Левица) изрази опасения относно политиката на новото шведско правителство: „Знам, че много хора като мен са притеснени относно поемането на председателството на ЕС от Швеция. Но се надявам, че правителството ще ме изненада и ще поема ясна позиция в подкрепа на демокрацията и върховенството на закона в страни като Полша и Унгария и ще работи по амбициозна политика за климата и хуманна миграционна политика“.

В средата на 2023 г. Швеция ще предаде ротационното председателство на Съвета на ЕС на Испания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg