EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцарски банкер на съд заради WikiLeaks

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарски банкер на съд заради WikiLeaks

mail11:20 | 19.01.2011прегледи 948 коментарикоментари 0


Бившият швейцарски банкер, който твърди, че е предал на Wikileaks поверителни данни за банкови сметки на богати личности, укриващи данъци, ще бъде съден днес по обвинения в принуда и нарушаване на строгите швейцарски закони за банкова тайна, предаде Асошиейтед прес.
Прокуратурата в Цюрих посочи, че Рудолф Елмер е откраднал данни на клиенти, след като бил уволнен от работодателя си и след това се опитал да получи пари от Julius Baer Bank и високопоставени служители.
В съобщение на прокуратурата, получено от АП преди процеса се посочва, че Елмер незаконно е дал данни за офшорни клиенти на банката на данъчните власти и на медиите.
Обвинението настоява за 8-месечна условна присъда и глоба за това, което Юлиус баер банк определя като отмъщение на недоволен неин служител.
Елмер твърди, че се е опитал да разкрие широко разпространена система за укриване на данъци, използвана от богатите бизнесмени и политици.
Рудолф Елмер, който и преди е предоставял данни на сайта, прочул се с разкритията си, предаде два диска с информация на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж на пресконференция в Лондон в понеделник.
Елмер, бивш изпълнителен директор в Julius Baer Bank, която е една от водещите частни банки в конфедерацията, посочи, че дава гласност на тази информация, "за да образова обществото".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg