EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария не иска хървати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария не иска хървати

mail13:45 | 17.02.2014прегледи 670 коментарикоментари 0


Швейцария, която преди седмица се произнесе на референдум за ограничаване на имиграцията, няма да подпише в настоящия му вид споразумение, проправящо пътя към пазара й на труда на хърватите, съобщи швейцарският федерален департамент по правосъдието, цитиран от Франс прес.
Министърката на правосъдието Симонета Сомаруга се е обадила на хърватската министърка на външните работи Весна Пушич, за да я информира за това решение.
Сомаруга е информирала и Брюксел, че ще трябва да се ревизира споразумението. Министърката е посочила, че обмисля решение, за да не се почувстват хърватите дискриминирани.
Хърватия, която влезе в ЕС миналия юли, успя месец по-късно да договори споразумение със Швейцария, което да гарантира за 10 години свободен достъп на хърватите до швейцарския пазар на
труда. Но референдумът от 9 февруари създаде нова ситуация и това води до промяна на мнението на Швейцария относно договора. ЕС е възмутен от резултата от референдума, на който 50,3% от избирателите се обявиха за ограничаване на имиграцията, което де факто постави под въпрос споразумението, позволяващо на гражданите на ЕС да получат свободен достъп до швейцарския пазар. Референдумът дава на правителството на Швейцария до три години, за да предоговри договорите с ЕС. Берн посочи, че ще представи план за приложение на решението на народа относно имиграцията преди юли и че ще подготви и проект на закон до края на годината.
Посланикът на ЕС в Берн Ричард Джоунс заплаши в началото на седмицата Швейцария, че съюзът ще замрази споразуменията си с нея в областта на образованието и науката, ако Швейцария постави под въпрос сключването на споразумението с Хърватия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg