EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шведи строят завод за батерии в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шведи строят завод за батерии в Германия

mail14:02 | 27.03.2024прегледи 401 коментарикоментари 0


Символичното начало на строителството на завода за клетки за батерии за електрически автомобили за милиарди евро бе поставено днес в Северозападна Германия след одобряване на държавно финансиране и местни разрешения, предаде ДПА.

Шведската компания "Нортволт" (Northvolt) планира да инвестира 4,5 милиарда евро в завода близо до Хайде в северната провинция Шлезвиг- Холщайн. След като бъде завършен, проектът ще произвежда до 1 милион клетки за батерии и ще генерира 3000 работни места. Производството ще започне през 2026 година. 

Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек присъстваха на церемонията по откриването заедно с главния изпълнителен директор Петер Карлсон и Даниел Гюнтер, премиер на провинция Шлезвиг–Холщайн. 

"Германия е и ще остане важна промишлена локация", каза днес Шолц на церемонията по откриването на завода. "Инвестиции като тези на "Нортовлт" са от стратегическо значение за страната ни и за Европа", подчерта канцлерът, отбелязвайки, че те ще подпомогнат производството на електрически автомобили. 

Проектът е разглеждан като ключов в енергийния и транспортен преход на федералното правителство в регион, в който вятърната енергия е в изобилие.

"Нортволт" планира масово производство на "най-зелената батерия в света". Заводът ще използва  за охлаждане пречистени отпадъчни води от региона. Излишната топлина може да се използва за потенциална топлофикационна мрежа за Хайде, град с около 22 000 души население, който е разположен вътрешноконтинентално от крайбрежието на Северно море до северната част на Хамбург. 

Има също и планове за съоръжение за рециклиране на батерии за стари електрически автомобили.

"Заводът ще даде тласък за развитието на цялата провинция Шлезвиг - Холщайн и най-вече за западното крайбрежие", каза министърът на икономиката на провинцията Клаус Руе Мадсен.

Целта е районът да се превърне в център за енергийния преход на основата на зелена енергия от вятърни централи и там да бъдат разположени центрове за проучвания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg