EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шабла-Резово заменки за милиарди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шабла-Резово заменки за милиарди

mail10:10 | 11.10.2011прегледи 925 коментарикоментари 0


Старите заменки на земи и гори трябва да бъдат разтурени, иначе всички ще плащаме милиардите глоби, които ЕК ще наложи на България. Това каза пред Агенция „Фокус” Христо Николов от „Зелени Балкани”. Замените бяха спрени в края на миналото правителство. Сегашното само потвърди спирането им, но не направи нищо за вече извършените, смята Николов. Миналата година 40 организации предложиха проектозакон за развалянето на извършените от 2006 г. насам замени на гори и държавни земи. Документът е давал и готово решение за измъкване от ситуация на обжалвания на собствениците на гори и земи. Никой обаче не му е обърнал внимание. Предлогът бил, че развалянето на сделките е юридически невъзможно.
„Внесеният закон бе написан от професори по конституционно право, от много сериозен екип, и бе внесен в парламента миналата година. Той решаваше всички проблеми на правителството по отношение на някакви обжалвания. Не само че бе внесен в парламента и Министерски съвет, но и никой не ни отговори. Не бе разглеждан дори”, коментира Николов. Според него единственият начин за решаване на казуса с наказателната процедура на ЕК за предоставянето на нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори по време на мандата на правителството на тройната коалиция е развалянето на сделките. По думите му обаче кабинетът на Бойко Борисов едва ли ще предприеме тази стъпка, въпреки че определени физически лица са получили огромни подаръци от държавата. Според него става дума за близки до властта хора и именно заради това от правителството не смеят да действат.
Изчисленията на „Зелени Балкани” сочат, че загубите за държавата от извършените замени по Българското Черноморие се изчисляват на 6 млрд. лв. Само по Черноморското крайбрежие от Шабла до Резово на частни лица са заменени площи, колкото терените на 11 000 футболни стадиона или над 80 000 декара. Това според Николов са най-хубавите плажове. „Това е най-голямото безобразие в българската история и всички щети, нанесени по време на прехода, са в пъти по-малко само от този акт”, каза Николов. Подарен е най-важният капитал на държавата, допълни той.
Една от най-скандалните сделки е тази за замяната на терени от най-големия пясъчен плаж в България Камчийски пясъци. Бенефициентът е консорциум, в който участва и известна банка у нас. Чрез две фирми се заменят 4000 декара от най-хубавите плажове на Камчийски пясъци, обясни Николов.


 


Тагове: заменки, глоби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg