EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чуждите капитали се завръщат, но кога?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чуждите капитали се завръщат, но кога?

mail18:00 | 15.10.2010прегледи 2569 коментарикоментари 0


Милена Шиякова

В представите ни чуждестранният инвеститор е човекът с куфарчето, който избира България, влива в икономиката капитали, създава работни места и ускорява икономическия растеж. Мислим как да го привлечем, разсъждаваме как да го насърчим и се стараем да не го подплашим. Анализираме числата на статистиката и правим прогнози за това колко милиона ще донесе у нас човекът с куфарчето...

Прогнози
Към края на годината чуждестранните инвестиции в България ще достигнат около 2 млрд. евро, прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Очакванията са за ръст на вложенията в промишлеността и телекомуникациите, като атрактивни сегменти остават енергетика и строителство. Според председателя на Българския икономически форум /БИФ/ Георги Табаков перспективните инвестиционни сектори са свързани със "зелената" индустрия и широколентовия интернет. Преките чужди инвестиции в региона на ЦИЕ ще се възстановяват до 2013 г., когато ще стигнат нов пик, по-голям от този през 2008 г., според PricewaterhouseCoopers. Проучване на бизнесклимата, регистрирано чрез Investment Sentiment Index, нов индикатор за българската икономика, сочи подобрение на инвестиционния климат в България. До 2012 г. страната ще преодолее негативите от глобалната криза и ще поеме по пътя на икономическа ескпанзия. „Проучването, проведено през септември, показва положителни стойности на индекса за 2011 г ., това е сигнал, че следващата година ще бъде добра за инвестиции.", коментира пред Economynews.bg Деян Василев, президент на InvestNet.bg, който заедно с GS Research са провели проучването. Директорът „Бизнес развитие" на InvestNet.bg Антония Шулекова допълва, че за 2012 г. индексът достига още по-висока стойност.

Сигурност за вложенията
България ще успее да се позиционира добре на световните пазари, прогнозира за Economynews.bg Георги Табаков, но предупреди „Не променяйте данните на входа". Инвеститорите искат стабилност, използват софтуер, в който вкарват всички данни за локацията, в която възнамеряват да навлязат. Включват се показателите за инфлация, БВП, данъци, отчита се политическият и икономическият риск и т.н. Колкото по-често инвеститорът е принуден да сменя данните на входа, толкова по-различни са резултати на изхода. Табаков съветва правителството, ако увеличава например данъците, то това да стане еднократно и с ясната гаранция, че в следващите 10 години нещата няма да се променят.

Оценката на американския бизнес
Според статистиката САЩ заема 8-мо място по обем на инвестиции в България, като за 1996-2008 г. те възлизат на 1,753,7 милиона долара, коментира за Economynews.bg Атанас Гаров, член на Борда на Директорите на Американската Търговска Камара в България. Въпреки намалените инвестиции през последните 3 години, вярваме, че развитието на американската икономика ще доведе и до положителни нагласи на инвеститорите. Те обаче ще се влияят от много фактори, сред които и достъп до финансиране, икономически перспективи пред България, и т.н., допълва Гаров. Той посочи още, че американската експортна инициатива за пазарите на ЦИЕ предвижда двукратно увеличаване на износа на САЩ през следващите 5 години и създаването на 5 милиона нови работни места в региона. Инициативата предвижда и увеличаване броя на търговските мисии извън САЩ, като целта е те икономически да подпомагат ЦИЕ. През 2010 г. са били осъществени 18 търговски мисии, което доведе до увеличаване на експортното финансиране и сключени договори за 11,7 милиарда долара с американски фирми.

Предимства и недостатъци
Според американския бизнес ключовите предимства на България като инвестиционна дестинация са финансова стабилност, квалифицирани кадри, чуждоезикови умения, ноу-хау, културна близост със Западна Европа и Северна Америка и толерантност. Не са за пренебрегване и сравнително добрата инфраструктура, благоприятният климат, качествени имоти, стабилна икономика, коментира още Атанас Гаров. Много американски компании изнесоха бизнес към България, същевременно секторът на аутсорсинг и офшоринг продължават да бъдат основни двигатели за пазара на труда, макар и в трудна икономическа ситуация. В момента аутсорсингът би могъл да се превърне в основен икономически двигател за страната ни, като разкрие голям брой висококвалифицирани работни места, а САЩ е сред основните страни, които проявяват интерес към България за този тип бизнес, допълва той.
Председателят на БИФ Георги Табаков обаче отбелязва, че негативите, които отблъскват инвеститорите, са лоша инфраструктура и неефективна администрация. Според президента на InvestNet.bg Деян Василев основни спънки, които компаниите срещат при интерес за инвестиране са тежките административни процедури и неефективната държавна администрация. Недобре уредената инфраструктура, неефективната съдебна система и неясноти в законодателството също се оказват пречки. Промените в Правилника за изпълнение на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) обаче са ясен сигнал към подобряване на бизнес средата, допълва Антония Шулекова.

В помощ на инвеститорите
Преди година официалното стартира порталът InvestNet.bg - Българската инвестиционна и бизнес мрежа, който е един от основните източници на информация за българската икономика. InvestNet.bg има посещения от над сто страни, сред които САЩ, Великобритания, Индия, Китай, Австрия, Германия, Полша и др. Радваме се на стабилен трафик и редовни запитвания от потенциални чуждестранни инвеститори за състоянието на определени сектори от българската икономика или осигуряваме помощ при намирането на доверени партньори тук, казват от портала. Поддържаме активен контакт с потребителите на сайта. Опитваме се ги ангажираме активно в рамките на платформата, която сме изградили. Често се допитваме до тях за мнение по въпросите на инвестиционния климат в България, изпращаме им актуални анализи и информация, и също така искаме тяхната обратна връзка по конкретни проблеми.
Още един сайт ще събира цялата информация, от която се нуждае един инвеститор, преди да вземе решение да вложи средства в даден проект. Инициативата е част от нов проект за подобряване на бизнес климата и привличане на чуждестранни инвестиции в Северозападния регион, реализиран от БИФ. Той се реализира в рамките на една година и трябва да приключи до април 2011 година. БИФ се насочва към Северозападна България, защото там има най-малко чуждестранни инвестиции.

Приоритетите
Икономиката ни трябва да бъде насочена към инвестиции във високотехнологични продукти и стоки с висока добавена стойност, е мнението на Борислав Стефанов от БАИ. За целта е необходима коренна промяна на политиката за определяне на различните класове инвеститори и помощта, която им се оказва от държавата, отбелязва и Икономическият и социален съвет, в представеното миналата седмица становище. Високотехнологичните производства и услуги са сред приоритетните области, които залегнаха в последното изменение на Правилника за прилагане на ЗНИ. За никого не е тайна ниският процент на инвестициите, които българските компании заделят за иновации. Този тип инвестиции са изключително важни за конкурентноспособността на икономиката в дългосрочен план, коментират от Американската търговска камара.
Амeриканската Търговска Камара има редица инициативи, свързани с иновациите. Предстои конференция, която AmCham организирана съвместно с БАЕ, за аутсорсинг и офшоринг индустрията, с фокус върху потенциала на България в тази сфери. Информационните технологии имат потенциал да са водещ сектор, както в икономиката на България, така и в глобален план, коментира в интервю за EN.bg генералния директор на Майкрософт България - Георги Ранделов. Добра стратегия е инвестиране в иновации, които намират приложение в здравеопазването, образованието, икономиката и т.н. Майкрософт България има дългосрочна стратегия за подпомагане на образованието - както в средните училища, така и в университетите. Досега компанията е инвестирала повече от USD 1 000 000 в средното образование за периода 2003-2009 г. През следващите 4 години още USD 800 000 ще бъдат инвестирани по програмата „Партньори в познанието", за обучение, създаване и развиване на среда за взаимодействие и разработване на учебни програми. Това прави Майкрософт най-големият частен инвеститор в българското образование. Наред с вложенията на технологичния гигант в образование, от Американската търговска камара открояват още няколко от най-значимите инвестиции на последните 15 години у нас. Американските инвестиции в България за последните 15 години възлизат на около 3 млрд. долара, като браншовете са разнообразни - от производство, енергетика, информационни технологии и комуникации, до консултантски услуги и образование. Тази година фирмата Honeywell откри системен център в София. Фирмата-майка избра българската столица за производството на цифровата си система Experion PKS. Това е високотехнологичен продукт за управление и автоматизация.
Неразработените ниши
Според президента на InvestNet.bg на базата на запитвания от посетители на портала, както и анализите от проучвания сред инвеститори, атрактивни сектори за инвестиции се очертават енергетиката, в т.ч. възобновяемите енергийни източници, финансовите услуги, IT услугите, както и здравеопазването и недвижимите имоти с търговско предназначение. Като сектори и области с висок потенциал и недостатъчни инвестиции се сочат преработването на отпадъци. Неслучайно подкрепата на НИРД е сред приоритетите и на политиките на ЕС. Подобни инвестиции носят голяма добавена стойност и възможности за реинвестиране или пък генериране на съвсем нови идеи и проекти, които да привличат чуждестранни инвестиции. Що се отнася до управлението и преработването на отпадъци, подобни инвестиции в България трябва да предполагат добри стимули и дори субсидиране от страна на държавата.
Статистиката
Предварителните данни на БНБ, публикувани днес, сочат, че преките инвестиции в страната за периода януари август 2010 година са 835.9 млн. евро, което е 2.3% от БВП. За същия период на миналата година БНБ отчита 2118.8 млн. евро преки инвестиции или 6% от БВП. Привлеченият през януари-август 2010 година дялов капитал възлиза на 623.9 млн. евро. Той е по-нисък с 923.2 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2009 година. Нетният друг капитал е положителен - 45.7 млн. евро при нива от 420.5 млн. през миналата година. Разликата в потоците за отчетения период в сравнение с 2009 година се дължи на по-ниските нива на получените вътрешно фирмени кредити и на изплащанията по вътрешно фирмените кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията, пише в публикацията на БНБ. Реинвестираната печалба за януари-август 2010 година се оценява на 166.3 млн. евро. Статистиката на БНБ нарежда Холандия на първо място по нетни преки инвестиции за разглеждания период.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158