EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чуждите екскурзоводи без права в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чуждите екскурзоводи без права в България

mail16:30 | 22.11.2010прегледи 780 коментарикоментари 0


Чуждите екскурзоводи да не могат да практикуват на наша територия, поискаха от българската браншова организация. Тази практика е приета в повечето европейски страни и нарушителите се санкционират доста солено, коментира секретарят на Асоциацията на екскурзоводите в България Дафина Бошнакова, цитирана от информационна агенция Черно море. Бошнакова уточни, че целта на мярката е да се гарантира професионалното обслужване и компетентното представяне на родните културни, исторически и природни забележителности. Сега масово чуждите групи туристи, които влизат с автобуси в страната ни, си водели със себе си и свои сънародници - екскурзоводи. От бранша настояват те да имат право да практикуват у нас, само ако са издържали всички необходими курсове за квалификация.
Към момента обаче на практика това било неприложимо, защото нямало законова регламентация. Единственото, споменато в Закона за туризма, е, че екскурзоводите трябва да разполагат с подходяща квалификация и опит, коментира Бошнакова. Тя добави, че с колегите й настояват в закона да влязат нови текстове, които да предвиждат глоби и санкции за нарушителите. Най-често ставало въпрос за групи, които влизат от Гърция или Румъния. Масово в Двореца в Балчик или на Калиакра се водели туристи от северната ни съседка, които били развеждани не от български професионалисти, а от техни сънародници. Освен от чужденците пазарът трябвало да се изчисти и от всички студенти и случайно наети за екскурзоводи, които не разполагат с правоспособност.
Сериозен бил проблемът и с фирмените или ученически обиколки, които също не ползвали услугите на квалифициран гид, а на служител на компанията или учител.
Около 300 души в страната практикували професията в момента, като други 100 работели в сивия сектор, отбелязва медията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg