EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1:10 са приходите от туризъм в Румъния и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1:10 са приходите от туризъм в Румъния и България

mail14:40 | 26.08.2010прегледи 2580 коментарикоментари 0


Под един процент е делът на туризма в Брутния вътрешен продукт (БВП) на Румъния за изминалата 2009 година. В същото време в България се очаква той да бъде 10 на сто за настоящата.
Това се посочва в обширен материал на икономическия сайт на новините на румънската ПроТВ incont.ro, посветен на туризма и озаглавен "Как българите ни крадат туристите и как Румъния се е посрамила в това отношение?".
Туризмът представлява един от най-важните отрасли на световната икономика, в който са заети близо 235 милиона души, и който генерира над 9 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП) на световно равнище, отбелязва сайтът, като се позовава на Световния съвет по туризъм и пътувания.
Средствата, инкасирани в Румъния от туризъм за 2009 г., възлизат на 882 милиона евро, а за първата половина на тази година са 354 милиона евро, сочат данни на Националната банка на Румъния. Показателите за миналата година показват, че румънският туризъм не участва дори с един процент в БВП, отбелязва новинарският сайт. (3,7 милиарда леи приходи от туризъм за 2009 г. при 491,27 милиарда леи БВП).
Според данни на Световния съвет по туризъм и пътувания Румъния се нарежда на 155 място в света по приноса на този отрасъл към националната икономика сред 181 съпоставени държави.
България е на 60-то място, а Унгария е на 116.
България очаква да спечели от туризъм тази година 3 до 3,5 милиарда евро. Около 2,5 милиарда евро от тях са от българските туристи, посочва сайтът, като цитира Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. Тази година делът на туризма в БВП на България ще бъде 10 на сто.
Това се стреми да постигне до 2012 г. и румънският министър на туризма Елена Удря. Въпреки туристическата марка на Румъния, за която бяха похарчени един милион евро, страната изостава в това отношение, посочва сайтът и допълва, че България е заделила за реклама на своя туризъм четири пъти по-голяма сума - 3,7 милиона евро, като също става въпрос за средства от ЕС.
Данните на румънската Национална асоциация на туристическите агенции показват, че броят на румънците, които са отишли на почивка в България тази година, е скочил с 10 процента, докато на румънските курорти спадът е от 20 на сто.
В Кипър приходите от туризъм представляват 12 на сто от БВП и възлязоха за миналата година на 1,5 милиарда евро. В Гърция туристическият сектор носи една пета от приходите в икономиката, отбелязва още румънският новинарски сайт.

Снимка: Mailonline


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg