EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Членството в еврозоната е марка за качество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Членството в еврозоната е марка за качество

mail09:51 | 19.02.2010прегледи 614 коментарикоментари 0


Бюджетните проблеми на Гърция може би обезценяват еврото, но това не е причина балтийските държави да не полагат усилия да  се присъединят към валутния блок, посочват високопоставени представители на Литва, Латвия и Естония, цитирани от ДПА.
Трите държави искат да се присъединят към еврозоната през следващите четири години, като Естония планира да въведе еврото след 10 месеца.
Това е така, въпреки факта че опасенията на пазарите за способността на Гърция да обслужва дълговете си доведоха до спад на курса на еврото с около 10 процента през последните два месеца.
"За нас това е марка за качество, признак за надеждност. Не е достатъчно сами да знаем за себе си, че водим по-стриктна финансова политика от повечето държави в еврозоната: ние трябва да докажем тази надеждност на тези, които са далеч и не ни
познават", посочва естонският министър на финансите Юрген Лиги.
Естония се надява да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2011 година. Съседите й, Латвия и Литва планират да въведат еврото през 2014 година.
От гледна точка на паричната политика е ясно, че ползите са много големи, заяви литовският премиер Андриус Кубилюс на срещата на високо равнище на ЕС вчера. "Ще страдаме доста по-малко, ако сме в еврозоната, тъй като възможността да взимаме
 кредити от международните пазари ще бъде по-добра", посочи Кубилюс.
"Всички наши прогнози показват, че в близко бъдеще няма да имаме инфлационни проблеми. От тази гледна точка рецесията оказа положително въздействие", отбеляза той.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189