EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия заплаши Албания заради ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия заплаши Албания заради ЧЕЗ

mail12:30 | 24.01.2013прегледи 1024 коментарикоментари 0


Чешкият премиер Петър Нечас е изпратил в Тирана остър протест срещу отнемането на лиценза на чешката електрокомпания ЧЕЗ, която извършваше разпределението на електроенергията в Албания, предаде Танюг. Според албанските медии Нечас се заканил, че Чехия ще се противопостави на интеграцията на Албания в ЕС. Според общи оценки заради отнемането на лиценза в Албания ЧЕЗ ще изгуби най-малко 200 милиона евро и въпросът може да стигне дори до международните съдилища. Както е известно преди дни Държавният енергиен регулатор в Албания отне лиценза на чешката компания заради "неспазване на споразумението с правителството на Албания".
Още през ноември миналата година ЧЕЗ заяви, че обмисля възможността да напусне Албания, тъй като не е успяла да реши спора с албанското правителство за тарифите и извънредните такси. Видимостта на албанския пазар е "несъществуваща" и ЧЕЗ няма ясен партньор за преговори в страната, заяви тогава Томаш Плескач, член на борда на ЧЕЗ.

ЧЕЗ, която управлява електроразпределителната мрежа в Албания, е отчела за първото полугодие загуба от 2,3 милиарда чешки крони (119 милиона долара), след като енергийният регулатор я принуди да плаща на държавния енергопроизводител по-високи тарифи, без да позволи на ЧЕЗ да повиши цените за клиентите.
Спорът с Албания ескалира особено през лятото на 2012 година, след като страната наложи на ЧЕЗ допълнителна такса от 23 милиона евро (30 милиона долара).
"Нещата в Албания наистина не вървят добре", заяви ПетърБартек, анализатор в базираната в Прага Ерсте Груп Банк. "Но законово ще бъде трудно за ЧЕЗ да излезе от страната елегантно."ЧЕЗ може да поиска 60 милиона евро гаранция от Световната банка, заяви Плескач. Чешката компания спря всички инвестиции в Албания още през есента на 2012 година. Проблемът в Албания е, че постигаме споразумение с една държавна институция и след това друга институция излиза със съвсем други претенции, оплака се представителят на ЧЕЗ.

В България често потребителите негодуват срещу политиката на ЧЕЗ. Единствената реакция досега на държавните органи е  доклад, който бе поръчан и представен от ДКЕВР, през 2010 година. Според него основното нарушение, извършвано от трите електроразпределителни дружества /Е.ОН, ЧЕЗ, ЕВН/ е възлагане и превъзлагане на външни услуги на подизпълнители. Друг проблем е начинът, по който се отчита амортизацията, както и как се осчетоводяват ремонтите. Този доклад още посочи, че ЧЕЗ и Е.ОН са нарушили лицензиите си, тъй като са възлагали почти всички услуги на компаниите-майки. Така непрозрачно се създава необосновано увеличение на разходите, сочи докладът. Външни услуги са позволени, когато наемането на подизпълнител не води до увеличаване на разходите. ЧЕЗ например са завишили през 2009 г. спрямо 2008 г. разходите си за външни услуги с 36%. Докладът показва още, че ЧЕЗ бавно отстранява авариите, като дружеството има пропуски и с възстановяването на разходи на потребители.Но досега реални санкции към дружеството не са регистрирани.

 

Под различни форми държавната компания ЧЕЗ оперира в България, Румъния,Турция, Словакия,Унгария, Полша, Холандия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg