EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия е против въвеждането на „банков данък” в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия е против въвеждането на „банков данък” в ЕС

mail13:01 | 18.06.2010прегледи 547 коментарикоментари 0


Чешката република не подкрепя идеята за въвеждане на специален данък за банките в Европейския съюз, съобщава електронното издание К2Капитал, позовавайки се на информация на Радио Прага. Според чешкия премиер Ян Фишер, предложението на Европейската комисия за въвеждане на „банков данък” трябва сериозно да се преработи, тъй като не отчита особеностите на отделните държави.
ЕК предлага да бъде включен нов данък за банките, средствата от който да отиват в специален фонд, който да бъде използван при евентуална криза, вместо да бъдат натоварвани с това данъкоплатците.
В същото време над 100 италиански икономиста предупредиха чрез отворено писмо, че режимът на строги икономии, предприет от някои страни от Южна Европа, може да въвлече региона в порочен кръг, което да формира заплаха от разпадане на еврозоната, отбелязва К2Капитал, цитирайки информация на Daily Telegraph.
„Политиката на жертвите, която се провежда в Италия и Европа като цяло, застрашава задълбочаване на кризата, провокира бързо нарастване на безработицата, а също и банкрути на компании, което от своя страна, може да принуди отделните страни да излязат от финансовия съюз,” става ясно от писмото на икономистите. „Длъжни сме незабавно да проведем дебати за направените груби грешки в икономическата политика...Основният момент при настоящата  нестабилност на финансовия съюз е резултат не толкова от машинации при финансовото отчитане и прекомерните разходи,” продължават икономистите. „В действителност причина за това е в прекомерното преплитане на световната икономическа криза и дисбаланса вътре в еврозоната.”

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg