EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири големи гръцки банки - 20 млрд.евро загуби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири големи гръцки банки - 20 млрд.евро загуби

mail17:50 | 19.04.2012прегледи 535 коментарикоментари 0


Четири големи гръцки банки утре се очаква да обявят загуби от над 20 милиарда евро, съобщи гръцкото радио Скай. Смята се, че загубите на Националната банка, Юробанк,  Алфа банк и Пиреос банк се дължат предимно на преструктурирането на гръцкия дълг и по-специално на отписването на дългови облигации, както и на последиците от влошеното качество на кредитния портфейл.
За деветте месеца на миналата година четирите банки са представили загуби в размер на 3,6 млрд. евро, а за цялата 2011 година щетите им се очаква да надхвърлят 22 млрд. евро, отбелязва радиото. Премиерът Лукас Пападимос днес ще има среща с управителя на Централната банка Георгиос Провопулос, на която ще бъде разискван въпросът за рекапитализация на банките. Гърция планира да рекапитализира банките си, които понасят тежестта на огромно количество обезценили се държавни дългови книжа и затова след преструктурирането на държавния дълг кредитните институции в страната имат нужда от 32 млрд. евро нов капитал.
Наскоро Гърция преструктурира 206 млрд. евро от дълга си към частни кредитори, като целта е до 2020 г. той да намалее до 120,5 на сто от БВП на страната в сравнение със сегашните 165 на сто.
Независим одит на гръцката банкова система, приключил в края на миналата година, показа, че докато икономиката затъва в спиралата на рецесията, банките се изправят и пред растящи загуби от необслужвани кредити. Те ще трябва да заделят допълнителни провизии или да поискат официално още помощ, за да покрият тези загуби.
Според банкови източници планът, подготвян от правителството в момента, предвижда банките, които не успеят да покрият нуждите си от нов капитал чрез продажба на активи, да бъдат задължени да издадат нови акции. Те обаче няма да бъдат достъпни за инвеститори от частния сектор, а ще бъдат придобити от държавния фонд за финансова стабилност на Гърция. Това ще направи правителството директен собственик на акции във всяка една банка с възможност да се намесва в мениджмънта при потенциални възможности за сливания. Степента на контрол на гръцката държава в банките ще бъде решаваща за това колко средства ще се използват за подкрепа.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че гръцките банки, които загубиха достъпа си до финансиране от ЕЦБ, за рекапитализацията си може да получат финансиране от фонда за спешна ликвидна помощ към гръцката централна банка. Половината от 50-те милиарда евро от спасителния пакет на ЕС и МВФ за рекапитализация на гръцките банки скоро ще бъдат на разположение, посочи  Драги./БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg