EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ се оплаква от Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ се оплаква от Румъния

mail10:30 | 26.08.2013прегледи 719 коментарикоментари 0


Чешката енергийна компания ЧЕЗ се оплаква от Румъния в Европейската комисия заради решение, което променя схемата за подкрепа на производството на зелена енергия, съобщава агенция Аджерпрес.
От ЧЕЗ съобщиха в сряда, че са подали оплакване в Европейската комисия относно решението на Румъния да отложи отпускането на т. нар. сертификати за зелена енергия, което може да струва на чешката компания до 66 милиона евро годишно.
Румънското правителство реши в началото на юни да намали помощите, които се отпускат за производство на енергия от възобновяеми източници. Според нормативния акт възвръщането на зелените сертификати ще започне от 31 март 2017 г. за хидро и соларните централи, и от 1 януари 2018 г. за вятърните паркове.
Според изчисления на агенция Ройтерс, цитирани от Аджерпрес, заради промените голяма част от приходите на компания ЧЕЗ, идващи от схемата за подкрепа на производството на енергия от възобновяеми източници, ще се отложат до 2018-2020 г. Става дума за около 66 милиона евро годишно. Наред с това дотогава стойността на зелените сертификати може да падне, а Румъния може отново да промени схемата.
ЧЕЗ управлява в Румъния най-големия вятърен парк на суша в Европа. Компанията смята, че ретроактивната промяна на правилата противоречи на основните принципи на ЕС. В
прессъобщение на ЧЕЗ се посочва, че засега възможните загуби не могат да бъдат изчислени, тъй като не е изгубен нито един от издадените сертификати, а те само са били отложени. Въпреки това в чешката компания смятат, че по този начин се нарушава принципа за свободно движение на капитала.
Европейската комисия е съобщила, че следи ситуацията и проучва подобни оплаквания и от други компании, опериращи в сектора на зелената енергия в Румъния. Заключенията на Комисията ще бъдат обявени през есента, е заявила говорителката Марлене Холцнер.

Други страни в ЕС, като Германия, Великобритания и Испания, са намалили или планират да намалят субсидиите за енергия от възобновяеми източници, отбелязва Аджерпрес. От 1 юли 2013 г. Румъния реши да отложи отпускането на известен брой сертификати за зелена енергия. Така фотоволтаичните проекти получават от 1 юли т.г. само 4 сертификата за мегават, спрямо 6 преди това. Вятърните получават само един вместо два сертификата, а малките ВЕЦ - два, вместо три. Възвръщането на отложените сертификати ще става от 1 април 2017 г. за водните и соларните централи и от 1 януари 2018 г. за
вятърните, и то поетапно до 31 декември 2020 г. Компанията ЧЕЗ стъпи на румънския пазар през 2005 г. Със закупуването на компанията за електроразпределение Електрика Олтения, припомня Аджерпрес.
 


Тагове: ЧЕЗ, Румъния
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg