EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ обмисля да напусне Албания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ обмисля да напусне Албания

mail17:15 | 02.11.2012прегледи 768 коментарикоментари 0


Най-големият енергиен производител в Чехия - компанията ЧЕЗ заяви, че обмисля възможността да напусне Албания, тъй като не е успяла да реши спора с албанското правителство за тарифите и извънредните такси, съобщи агенция Блумбърг.
Видимостта на албанския пазар е "несъществуваща" и ЧЕЗ няма ясен партньор за преговори в страната, заяви Томаш Плескач, член на борда на ЧЕЗ, на пресконференция в Прага.ЧЕЗ, която управлява електроразпределителната мрежа в Албания, е отчела за първото полугодие загуба от 2,3 милиарда чешки крони (119 милиона долара), след като енергийният регулатор я принуди да плаща на държавния енергопроизводител по-високи тарифи, без да позволи на ЧЕЗ да повиши цените за клиентите.
Спорът с Албания ескалира през лятото, след като страната наложи на ЧЕЗ допълнителна такса от 23 милиона евро (30 милиона долара).
"Нещата в Албания наистина не вървят добре", заяви ПетърБартек, анализатор в базираната в Прага Ерсте Груп Банк. "Но законово ще бъде трудно за ЧЕЗ да излезе от страната елегантно."ЧЕЗ може да поиска 60 милиона евро гаранция от Световната банка, заяви Плескач. Чешката компания е спряла всички инвестиции в Албания тази есен, добави той."Проблемът в Албания е, че постигаме споразумение с една държавна институция и след това друга институция излиза със съвсем други претенции", казва представителят на ЧЕЗ. "Няма ясно определено лице, с което може да преговаряме".


 


Тагове: ЧЕЗ, Албания
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg