EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Чаша вино е като тренировка за мозъка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чаша вино е като тренировка за мозъка

mail18:01 | 07.04.2017прегледи 790 коментарикоментари 0


Чаша мерло или совиньон блан е като тренировка за мозъка, защото изпиването й го ангажира повече от всяка друга дейност, съобщи в. "Дейли мейл".

Пиенето на вино предизвиква реакции както в сензорните, така и в емоционалните части на мозъка, установи проф. Гордън Шепърд от университета Йейл. Движението на напитката през устата и на наситения с алкохол и аромати въздух през носа предизвиква мозъка да определи букета. Най-важната част от това "активиране на мозъка" е, когато издишваме наситения с вино въздух, след като сме го помирисали. То е по-силно като стимул от наслаждаването на музика или дори решаването на трудна математическа задача.

Проф. Шепърд мисли, че букетът се изгражда в мозъка подобно на цветовете, но зависи и от емоционалната връзка на пиещия с виното в чашата. Мозъкът изгражда цветовата картина с информация от очите как светлината пада върху заобикалящите ни обекти. Възприемането на виното обаче "зависи много от спомените ни и емоциите, както и от тези на хората, с които го споделяме". Други фактори, които се отразяват върху вкуса на виното, са полът, възрастта, генетично обусловеният състав на слюнката.

Изплюването на виното при дегустация пречи на пълното наслаждаване на сложния му букет. Проф. Шепърд препоръчва на пиещите да "гълтат всяка капка". Проф. Шепърд изкова термина "неврогастрономия", за да опише изследването на механизмите, с които мозъкът създава усещане за вкус и аромат. Той твърди, че вкусът е чиста илюзия, създадена от сетивата и емоциите в мозъка./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1194