EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цифрово възстановяване на обекти на ЮНЕСКО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цифрово възстановяване на обекти на ЮНЕСКО

mail18:10 | 18.09.2020прегледи 1326 коментарикоментари 0


Много туристи са запознати със списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, който включва както културни, така и природни обекти, признати от Агенцията на ООН за „обекти с изключително универсална стойност“, споделя Моника Питрели.

Още по-малко се знае за Списъка на застрашеното световно наследство. В този списък 53 обекта на световното наследство са застрашени от „сериозна и специфична опасност“ заради промяна в околната среда, структурно влошаване, въоръжени конфликти и пренебрежително отношение.

В сътрудничество със застрахователната компания Budget Direct лондонската творческа агенция NeoMam Studios работи със сръбски и турски архитекти над цифрова реконструкция на множество обекти на ЮНЕСКО от този списък. Използвайки компютърно генерирани визуализации и анимации, сайтовете се връщат към момент във времето, който изглежда много различно от това, което виждаме днес.

Лептис Магна в Либия

Забравен преди повече от 900 години, древният град Лептис Магна някога е бил считан за един от най-красивите градове на Римската империя. Средиземноморският град процъфтява по време на управлението на родения там Септимий Север, който след управлението на Марк Аврелий и Комод става римски император от 193 до 211 година.

Както в много римски градове, и в Лептис Магна е имало театър. Най-древеният римски театър в Африка е изкопан в нисък хълм и се състои от пет стълба, направени от естествен камък и бетон. Смята се, че някога тази структура е била украсена със стотици статуи (идентифицирани са 133), но днес само две от тях са оцелели.

Разположен на територията на сегашната северна Либия, това съоръжение е застрашено предимно поради екологични фактори като наводнения и прекомерен растеж на флората. Постоянните военни действия, както и туризмът (в този случай липсата им) изострят тези проблеми.

Старият град на Йерусалим и неговите стени

Старият град е ограден с площ от 35 квадратни мили в днешния Йерусалим, който съдържа някои от най-важните религиозни обекти в света, включително Храмовата планина, джамията Ал-Акса и църквата на Божи гроб.

Днес Храмовият хълм е белязан от покрития със злато Купол на скалата, който датира от 692 г. сл. Хр. Преди него са стояли Соломоновият храм (Първият храм) и Вторият храм, докато последният е бил разрушен от римляните през 70 г. сл. Хр.

Днес са запазени останките от втория храмов комплекс, част от подпорната стена, известна като западната стена или стената на Плача, която до ден днешен е едно от най-свещените места в света за еврейския народ.

По предложение на Йордания Старият град Йерусалим и стените му са добавени към списъка на ЮНЕСКО на обекти „в опасност“ през 1982 г., само една година след включването му в списъка на световното наследство.

Палмира в Сирия

Първоначално страхотен оазис за каравани за търговци от Персия, Китай, Индия и Римската империя, град Палмира попадна в заглавията през 2015 г., след като беше превзет от Ислямска държава (ИД) по време на Гражданската война в Сирия.

Група бунтовници унищожава древни обекти, провежда масови екзекуции в театър от римска епоха и обезглавява сирийския археолог Халед ал Асаад, ръководител на антики в Палмира, когато той съобщава, че отказва да разкрие местоположението на скритите антики в града.

Храмът Бела не издържа на атаката. НЕ Самотна арка и част от колоната са всичко, което е отанало днес.

Нан Мадол в Микронезия

Той е описан като дестинация, излязла направо от филм за Индиана Джоунс.

Нан Мадол е изоставен град, построен на върха на лагуна, която съдържа повече от 90 изкуствени острови и система от канали.

Изчисленията за въглеродни дати са започнали през 12-ти век (приблизително по същото време като Камбоджа Ангкор Ват), въпреки че малко се знае как точно местното население Соуделър е преместило тежките вулканични базалтови скали, за да създаде каменните дворци, храмове и гробници на изгубения под вода град. Местната легенда приписва това на магията, въпреки че учените смятат, че най-вероятно са плавали от другата страна на острова.

Не е широко известно, а и трудно се стига дотам – първо трябва да летите до Помпей, Микронезия, след това един час да карате извън главния град Колония и след това да вървите през водна мангрова гора за да го стигнете – районът отбеляза нарастване на туризма, когато беше включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2016 г. Почти веднага той е включен в Списъка на застрашеното световно наследство, заради бреговата ерозия, повишаването на морското равнище, натрупването на тиня в каналите и проникването на мангрови корени, които нарушават древната архитектура.

Укрепления на Портобело Сан Лоренцо в Панама

Разположени на 50 мили един от друг на карибската страна на брега на Панама, военните крепости Портобело и Сан Лоренцо са наречени от ЮНЕСКО „шедьоври на човешкия творчески гений“.

Построени от Испанската империя, двете крепости някога са били част от огромна система, която се простирала от Куба до Колумбия, създадена, за да защити търговския път между Америка и Испания между 16 и 18 век. Крепостите представляват революционна военна архитектура от онова време и са закалени, за да се противопоставят на атаките на нападатели, пирати и разбойници.

И двата обекта са добре запазени, въпреки че през 2012 г. те бяха добавени към списъка на ЮНЕСКО като „застрашени“ поради екологични фактори, урбанизация и липса на поддръжка и управление./Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg