EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цистерната край Дебелец превозвала стирен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цистерната край Дебелец превозвала стирен

mail16:10 | 11.07.2011прегледи 846 коментарикоментари 0


Близо 1500 души бяха евакуирани от град Дебелец, заради инцидент с турска 20-тонна цистерна, превозваща отровното вещество стирен (стирол). Цистерната се обърна в Дебелец тази нощ в 0.48 ч. на пътя Килифарево – Велико Търново и беше препречила пътното платно. Отровен облак премина над Дебелец и поради това започна евакуация на населението. Водачът на цистерната е турски гражданин. Цистерната е самокатастрофирала, пътувала е от Турция към Румъния.
С линейки на Спешна помощ бяха евакуирани децата и персонала от Дома за деца в Дебелец, които са преместени във филиала във Велико Търново, включително и 20 бебета. Разливът се третира с химикали, тъй като не се поддава на влиянието на вода. Течът беше спрян, а стиренът ще бъде претоварен в друга цистерна. Ситуацията беше овладяна след няколко часа и вече няма опасност за населението. Единствено има опасност стиренът да се възпламени, ако при прехвърлянето му в друга цистерна възникне искра. След преминаване на опасността ще бъде отменено бедственото положение и населението информирано своевременно. "Към момента няма причини да се предприема евакуация на Велико Търново, в Дебелец също се отчита стойност, която е напълно в нормите. Облакът е минал ниско по поречието на река Янтра, където е имало високи концентрации, но вече се разсейва", увери кметът Румен Рашев, който беше на мястото на инцидента.
Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери. Източници на замърсяване на въздуха са главно нефтохимическата промишленост и производството на пластмаси и смоли. Стиренът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Разпространява се бързо в организма и се натрупва основно в мастната тъкан. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия.
При професионална експозиция на стирен е наблюдавано дразнене на дихателните пътища и конюктивата. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност, което се наблюдава при концентрации на стирена над 200 mg/m3. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Установено е, че обонятелният праг на стирена е 70 g/m3. Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg