EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ципрас предложи нов икономически пакет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ципрас предложи нов икономически пакет

mail07:30 | 10.05.2019прегледи 1219 коментарикоментари 0


Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви пакет от икономически и социални мерки, които имат за цел да ускорят растежа на икономиката, както и да облекчат икономическото положение на най-силно засегнатите от дългогодишната криза слоеве на населението, съобщава "Катимерини".

Ципрас обяви, че страната разполага с резерв от ликвидност от 31 млрд. евро. От него половината е буфер за сигурност по Европейския механизъм за стабилност. От остатъка правителството ще използва 3,6 млрд. евро за погасяване на скъпите кредити от МВФ. Останалите 11,5 млрд. евро ще бъдат предназначени за окончателния изход на гръцката икономика от кризата.

5,5 млрд.евро или 3% от гръцкия БВП ще бъдат вложени в специален фонд като допълнителна гаранция за кредиторите през следващите три години. Това ще позволи на страната в периода 2020 - 2022 г., ако се наложи, да залага първичен бюджетен излишък от 2,5, а не от 3,5% от БВП, както е договорено с международните институции. Ципрас изрази увереност обаче, че мерките на правителството ще доведат до икономически темпове, които ще позволят постигането на целта от 3,5% и без използването на специалния фонд.

Сред мерките, които Ципрас обяви, че ще бъдат одобрени незабавно и приложени още тази година, е намаляване на ДДС за общественото хранене от 24 на 13%, както и прехвърляне на храните в категорията на облагане с 13%. ДДС се намалява и за електроенергията и природния газ от 13 на 6% както за домакинствата, така и за предприятията.

Ципрас обеща, че ще бъде изплатена и 13-а пенсия на пенсионерите. Ще бъде запазен без намаление и необлагаемият минимум.

През 2020 г. ще бъде намален данъкът солидарност, ДДС на стоките и услугите от 13 на 11% в много от категориите, ще бъдат въведени и данъчни облекчения за жителите на островите, ще бъде намалена и стойността на отоплението в планинските райони.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg