EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ изпреварва еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ изпреварва еврозоната

mail14:30 | 11.01.2012прегледи 393 коментарикоментари 0


“Централна и Източна Европа остава под влиянието на дълговата криза в Еврозоната” - коментира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, част Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ), имайки предвид новите, ревизирани прогнози за растеж за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) , изготвени от екипа му. Райфайзен Рисърч очаква, че регионът на Централна и Източна Европа като цяло ще отбележи ръст на БВП за 2012 г. от 2%. “Относително слабият растеж, който очакваме в ЦИЕ, трябва да бъде разглеждан на фона на рецесията от -1%, която прогнозираме за Централна и Източна Европа”, допълва Брециншек.
Анализаторите на Райфайзен Рисърч очакват, че негативните ефекти ще бъдат усетени най-силно в страните, които имат най -тесни външнотърговски връзки с еврозоната – те очакват БВП на страните от Централна Европа да нарасне с 0.5%, а на страните от Югоизточна Европа с 0.4%. Що се отнася до страните от ОНД – Райфайзен Рисърч оставя прогнозата си непроменена и очаква ръст от 3.1%. С изключение на Полша (очакван ръст на БВП от 2.2%), анализаторите на Райфайзен Рисърч очакват спад на БВП във всички страни от Централна Европа, включително и Австрия (- 0.5%). Според Брециншек, силният фокус на региона към германската икономика, необходимите мерки за консолидация на бюджетите и свитото кредитиране се очаква да бъдат основните фактори, които ще доведат до по-слабо първо полугодие на 2012 г. Все пак, Брециншек е по-оптимистично настроен за второто полугодие на 2012 г. “При по-задълбочен поглед на прогнозата ни за БВП е видно, че негативните тенденции от първото полугодие, би трябвало да бъдат компенсирани от по-добро развитие през второто. Тази прогноза е в съответствие с очакваното представяне на Еврозоната”, казва Брециншек.
Инфлация: Повечето страни в Централна и Източна Европа преминаха пика
Според Райфайзен Рисърч, изглежда, че инфлационният пик е преодолян в повечето икономики в региона на Централна и Източна Европа. “През 2012 г. очакваме по-висока инфлация само в Унгария, Чехия и Украйна, поради фискалните мерки в тези страни”, допълва Брециншек. Пониженията в основния лихвен процент, които се очаква да бъдат направени от страна на Европейската централна банка, както и големите обеми ликвидна подкрепа, се очаква на доведат до намаление на краткосрочните нива на EURIBOR през първото полугодие на 2012 г. до по-ниски стойности от основния лихвен процент. При ниски нива на инфлацията, това може също така да доведе до намаляване на лихвените проценти от Полша до Румъния. “Унгария е единствената страна, за която очакваме централната банка да стабилизира валутния курс, като запази висок основен лихвен процент”, обяснява Брециншек.
Валутите в ЦИЕ са поставени под напрежение през първото тримесечие на 2012 г.
Възобновеното напрежение, произлизащо от кризата с държавния дълг, е източник на допълнително напрежение и върху валутите в Централна и Източна Европа през първото тримесечие на 2012 г. “При подобрение на ситуацията на икономическите и финансови пазари през втората половина на 2012 г. валутите в региона се очаква постепенно да повишат цените си”, вярва Брециншек. “Това също така се отнася и за руската рубла, която традиционно е по-слаба от щатския долар през първата половина на годината.”
Капиталовите пазари в ЦИЕ: ще бъдат тествани нови дъна през първото тримесечие на 2012 г.
“Негативното развитие на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа през 2011 г. бе с двуцифрени стойности. Пазарите, които все още се представяха по-добре в началото на 2011 г. отчетоха значителни загуби през четвъртото тримесечие, докато тези, които се представиха по-слабо в началото на миналата година, по-късно се стабилизираха”, казва Брециншек. Той вижда голям потенциал за спадове в началото на тази година, най-вече на борсите в Унгария, Чехия и на Балканите. Относително добрият фундамент в Русия и Полша ще спомогне за по-малки ценови загуби. Брециншек остава с предпазлива оценка по отношение на развиващите се пазари до средата на годината, въпреки че вярва, че очакваното възстановяване на доверието ще бъде последвано и от силно възстановяване на цените на акциите през втората половина на 2012 г. “Основното предположение, е че ще бъде осъзната необходимостта от очевиден напредък за решаване на дълговия проблем”, допълва той.
 


Тагове: ЦИЕ, еврозона, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg