EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ-12: Растат логистичните и индустриални имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ-12: Растат логистичните и индустриални имоти

mail15:25 | 11.07.2023прегледи 603 коментарикоментари 0


Общият обем на пазара на логистични и индустриални имоти в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ)-12 * е нараснал до над 65 млн. кв. м, като 25 млн. кв. м са разположени в и около столиците на държавите, показват данни от нов доклад на "Колиърс" (Colliers): "ExCEEding Borders: Manufacturing and Warehousing sector in CEE-12", съобщиха от компанията. 

Преглед на пазара на логистични и индустриални имоти в ЦИЕ-12

Доминика Йедрак, директор пазарни проучвания, Colliers CEE, коментира: "Настоящата наличност на пазара на логистични и индустриални имоти може да бъде категоризирана като ниска, като на повечето пазари се отчитат нива на незаети площи под 5 на сто.

Голям процент от новото предлагане е на принципа "изграждане по поръчка" (build-to-suit), а стандартното спекулативно строителство в региона заема по-малък дял от общия обем на планираните проекти. Съществуват няколко фактора, които могат да повлияят на търсенето на даден пазар и на процеса на взимане на решения.

Регионът на ЦИЕ е идеално разположен в сърцето на Европа и има отличен достъп до международната транспортна мрежа, която претърпя подобрения през последните няколко години". 

Търсенето на логистични и индустриални имоти в ЦИЕ-12 през последните няколко години е силно и се движи основно от секторите 3PL (договорна складова логистика, бел. реп. ), търговия на дребно и дистрибуция, следвани от лекото производство, автомобилната промишленост и бързооборотните стоки.

"Поради продължаващата война в Украйна във всички държави от ЦИЕ-12 през 2022 г. се наблюдаваше покачване на цените на горивата и на строителните материали (и по-ниска наличност), частичен срив на веригите за доставки и висока растяща инфлация. Това доведе до удължаване на сроковете за строителство на нови проекти в сегмента и до повишаване както на наемите, така и на възвръщаемостта.

В повечето случаи обаче до края на 2022 г. ситуацията започна да се стабилизира, цените на горивата и строителните материали започнаха да спадат, инфлацията се покачваше по-бавно и строителните предприемачи увеличиха активността си. Понастоящем разглежданият сегмент все още се представя добре, въпреки лекото забавяне.

Прогнозираме, че през настоящата 2023 г. той ще продължи да се възстановява", добавя Доминика Йедрак.

Производственият сектор в ЦИЕ-12

Производственият сектор в ЦИЕ-12 е различен в отделните държави. Най-големият оборот през 2020 г. е регистриран в Полша, на която се падат около 38 на сто от общия обем за ЦИЕ-12, следвана от Чехия (19 на сто) и Унгария (12 на сто). 

Най-развитият производствен сектор в ЦИЕ-12 през 2020 г. на база реализиран оборот е автомобилният. Напоследък в региона се наблюдава значително увеличение на запитванията от производители на батерии за електрически автомобили – това очакваме да се запази като тенденция през следващите години.

Вторият сектор с най-висок оборот в ЦИЕ-12 е хранителният. Регистрира се и засилен интерес към производствени площи от страна на азиатски клиенти, основно от Китай и Южна Корея.

Прогнозата на Colliers, е че производственият сектор в страните от ЦИЕ-12 ще продължи да нараства значително през следващите години. Това се дължи отчасти на по-евтината работна ръка и по-ниските наемни цени, в сравнение със страните от Западна Европа.

Докато Западна Европа започва бавно да изчерпва земята за изграждане на големи производствени мощности, то държавите от ЦИЕ-12 се характеризират с относително висока наличност. Тенденцията към "nearshoring", "friendshoring" и "reshoring" може да повлияе положително върху скоростта на развитие на този сегмент в ЦИЕ-12, посочват от компанията.

* ЦИЕ-12: Албания, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg