EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Центргаз" ще строи "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Центргаз" ще строи "Южен поток"

mail14:30 | 10.07.2014прегледи 1476 коментарикоментари 0


Компанията "Южен поток" сключи договор с фирмата "Центргаз" за строителството на газопровода "Южен поток" на територията на Сърбия.
Това се казва в съобщение на Газпром. Компанията "Центргаз" е част от Газпром и представлява инвестиционно-строителен холдинг с широк кръг от дейности. "Центргаз" ще се заеме с проектирането, доставянето на оборудване и материали, строително-монтажна дейност, обучението на персонала и пускането в експлоатация на газопровода "Южен поток" в Сърбия.
Условията на договора предвиждат, че за осъществяването на отделните видове дейност ще бъдат привлечени и местни сръбски подизпълнители. В търга, който започна през март 2014 г., участваха четирима кандидати, включително компании от Сърбия и Русия.
Газопроводът "Южен поток" има за цел да диверсифицира маршрутите за износ на руски газ в Европа, като се заобиколят нестабилни страни и синьото гориво бъде доставяно директно на европейския пазар. Капацитетът на тръбата е 63 млрд куб. м. Тя ще свърже руското с българското черноморско крайбрежие, а оттам по суша ще се доставя газ за страните от Югоизточна и Централна Европа.
Подкрепата си за този проект вече изразиха Италия, Австрия, Унгария, Словения, Сърбия и България. /ИТАР-ТАСС

Путин в Белград на 20 октомври

Сръбският премиер Александър Вучич е договорил с руския президент Владимир Путин всички подробности около реализирането на проекта "Южен поток", както и посещение на руския президент в Сърбия, съобщава днес сръбският вестник "Блиц". След разрешаването на всички неясноти на срещата, кодиректорите на "Южен поток" Александър Сиромятин и Душан Баятович подписаха късно във вторник с директора на компанията "Центрогаз" договор за началото на строителството на "Южен поток". "Вече няма никакви пречки пред реализирането на проекта", заяви за "Блиц" източник от Москва. Сръбският премиер съобщи, че е разговарял с Путин за икономическото, политическото и всяко друго сътрудничество между двете страни. "Путин прие поканата ми да посети Сърбия и много скоро, преди края на годината, ще бъде в Белград. Това, струва ми се, говори достатъчно за взаимното уважение и сътрудничество между Сърбия и Русия", каза сръбският премиер. "Блиц" съобщава, че Путин ще дойде в Белград на 20 октомври, на честването на Деня на освобождението на Белград. Руският президент каза, че Русия възнамерява да задълбочи отношенията си със Сърбия, преди всичко в икономическата област. "Сърбия и Русия направиха много заедно, но имат още възможости", каза Путин. Според сръбски анализатори посещението на Вучич в Русия е било успешно и Сърбия е потвърдила досегашния си курс на военен неутралитет и развитие на по-дълбоки икономически и политически връзки с всички партньори - с Русия, както и с ЕС и САЩ. Вучич каза за сръбската държавна телевизия, че Сърбия е получила може би най-добрите условия за изграждането на "Южен поток" в сравнение с другите страни и че руската страна е поела целия риск. На въпроса каква реакция очаква от Брюксел по повод подписването на договора, Вучич отговори: "нормална, най-нормална". "Това, което сръбските граждани трябва да знаят е, че за нас няма никакъв риск. Ние даваме 19 милиона евро, а руснаците - 2,1 милиарда евро. Дори да построим всичко и някой да не позволи газопроводът да работи, няма да понесем щети, защото ще спечелим много повече от строителните работи", каза Вучич. Той добави, че Сърбия ще връща кредита с транзитната цена на газа. Запитан дали е поставил на масата някоя тема, по която не е съгласен с Русия, сръбският премиер отговори положително и че се страхувал от реакцията по две теми. "Успяхме обаче да се договорим. Не мога да кажа за какво става дума. Ще решим това", каза Вучич.
 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg