EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените през юли - стабилни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените през юли - стабилни

mail15:16 | 03.08.2009прегледи 336 коментарикоментари 0


Спрямо юни 2009, цените на основните хранителни стоки през юли остават стабилни, като отклоненията в двете посоки са средно между един и четири процента, съобщиха за БТА от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
От юни се наблюдава слаба тенденция на покачване на цената на едро на олиото и брашното, в резултат на което през юли, спрямо юни, е отчетен слаб ръст на цените на тези стоки. Запазва се тенденцията на стабилизиране и спад на цената на захарта, варивата и ориза, както и сезонното намаление на повечето плодове и зеленчуци.
Спрямо същия месец на предходната година се наблюдава спад на цените на повечето основни хранителни стоки, с изключение на колбасите, рибата и яйцата. По-големи колебания на цените през юли тази година, спрямо същия месец на миналата година, има при плодовете и зеленчуците.
След изчерпването на реколтата от ягоди и череши, чийто най-активен сезон беше през юни, през юли от българските плодове най-голямо предлагане има на праскови и кайсии. При цената на кайсиите е отчетен най-голям спад - 21.6 на сто. Намаление на цената е отчетена при прасковите с 14.5 процента и бананите - 2.8 на сто. Поскъпване през юли, спрямо юни, е регистрирано при ябълките - 5.6 процента и лимоните - 15 на сто.
От зеленчуците най-много са поевтинели зелените чушки /31 на сто/ и оранжерийните домати /23.8 на сто/. Между 14 и 17 на сто е поевтиняването на оранжерийните краставици и чесъна, а цената на зелето се е понижила с около 3 на сто. През юли, спрямо юни, е отчетен слаб ръст на цената на картофите - 1.4 на сто.
През юли тази година, спрямо същия месец на миналата, е отчетен спад на цените на олиото /4 на сто/, брашното /29 на сто/, млечните произведения /9-16 процента/, пилешкото месо /12 на сто/, захарта, фасула и ориза /6 процента/. Почти без промяна остават цените на шпековия салам и лещата. Възходящата тенденция при цената на месните произведения и рибата се запазва, като средногодишното поскъпване на кренвиршите е 20 процента, а на малотрайните колбаси, рибата и яйцата е около 10-13 на сто.
Най-голямо годишно намаление е отчетено при цената на лимоните, като тяхната цена през юли 2009 г., спрямо юли 2008 г., e с 38 на сто по-ниска. Около 15-25 на сто e поевтиняването при ябълките, чесъна и зеления пипер, а спадът на цените на оранжерийните краставици е 11 на сто. Най-голям едногодишен ръст е отбелязан при цената на картофите - 51 процента.
Кайсиите през това лято са с 32 на сто по-скъпи. Поскъпването на годишна база на прасковите, оранжерийните домати, зелето и бананите, е 13-20 процента.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg