EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на производител +1.3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на производител +1.3%

mail16:05 | 30.11.2018прегледи 5238 коментарикоментари 0


Общият индекс на цените на производител през октомври 2018 г. се покачва с 1.3% спрямо предходния месец, по данни на НСИ. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%, и в преработващата промишленост - с 1.3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 0.7%.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост[1] се наблюдава при производството на основни метали - с 5.3%, и при производството на напитки - с 0.6%, а намаление е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.4%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.3%.

Общият индекс на цените на производител през октомври 2018 г. нараства с 4.4% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.9%, и в преработващата промишленост - с 4.5%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 5.6%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.2%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.8%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.6%. Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 1.1%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар[1]

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2018 г. се покачва с 0.8% спрямо предходния месец. Нарастване на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2.0%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, и в преработващата промишленост - с 0.6%.

В преработващата промишленост[2] по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на основни метали - с 2.1%, и при производството на химични продукти - с 0.7%. По-ниски цени са отчетени при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители  - с 0.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2018 г. нараства с 3.9% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.9%, и в преработващата промишленост - с 4.0%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените - с 4.2%.

През октомври 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо октомври  2017 г. са отчетени при производството на химични продукти - с 5.9%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 3.9%.

Индекси на цените на производител на международния пазар[1]

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври 2018 г. се покачва с 2.2% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост[2] цените нарастват с 2.0%. По-съществено покачване е регистрирано при производството на основни метали - с 5.9%, а намаление се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври 2018 г. нараства с 5.3% в сравнение със същия месец на 2017 година.

В преработващата промишленост цените се покачват с 5.0%. По-високи цени са отчетени при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.3%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 1.3%.


[1] Индексите на цените на производител на международния пазар се изчисляват при постоянна база 2015 г. чрез претегляне със структурата на оборота на промишлените предприятия на международния пазар.

[2] В текста не са цитирани дейностите, които според Закона за статистиката са конфиденциални и представляват статистическа тайна.

 

[1] Индексите на цените на производител на вътрешния пазар се изчисляват при постоянна база 2015 г. чрез претегляне със структурата на оборота на промишлените предприятия на вътрешния пазар.

[2] В текста не са цитирани дейностите, които според Закона за статистиката са конфиденциални и представляват статистическа тайна.

[1] В текста не са цитирани дейностите, които според Закона за статистиката са конфиденциални и представляват статистическа тайна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150