EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на електроенергията в ЕС, Q3 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на електроенергията в ЕС, Q3 2020

mail06:10 | 02.02.2021прегледи 424 коментарикоментари 0


ЕК публикува тримесечните доклади за европейските пазари на електроенергия и газ за третото тримесечие на 2020 г. Докладите анализират основните фактори, които стоят зад развитието на цените и обемите на тези пазари и взаимодействието между държавите. Докладите за третото тримесечие на 2020 г. подчертават въздействието на Covid-19 пандемията и ограничителните мерки върху търсенето на газ и електричество.

Пазар на електроенергия на едро

Какви са средните цени на пазар ден-напред на електроенергия в Европа през третото тримесечие на 2020 г. ? Въпреки че цените се възстановяват от изключително ниските си пролетни нива, когато мерките за блокиране значително намалиха търсенето на електроенергия, те все още остават средно по-ниски от тези през същото тримесечие на миналата година. Единственото изключение от това са Белгия и Франция, където по-ниското предлагане на ядрена енергия повиши цените.

Най-евтина е базовата мощност на пазара ден-напред в Скандинавския регион, където в този период има рекордно високи нива на хидропроизводство и нарастване на електропроизводството от вятър. Това важи особено за Норвегия, където цените остават едноцифрени. Швеция отчита цени средно около 25 € / MWh. Повечето пазари се движат между 30 и 40 €/MWh. Полша става вторият най-скъп пазар със средна цена на базов товар от 52 €/MWh, която все още е с 11% по-ниска в сравнение със същия период на миналата година. Само Малта отчита по-висока тримесечна средна цена (56 €/MWh). Средното ниво на ЕС за цените на базов товар на пазар ден-напред достига 39 €/MWh през референтното тримесечие, което е с 18% по-малко сравнено на годишна база. В сравнение с второто тримесечие на 2020 г., тримесечната средна стойност нараства с 61%. Най-големият спад на цените на годишна база се наблюдава в Норвегия (-85%), Швеция (-32%) и Румъния (-31%).

Регионални пазари на електроенергия/ Югоизточна Европа - България, Сърбия, Хърватска и Гърция

Претеглените средномесечни цени на базов товар в региона на ЮИЕ се възстановяват по-бавно отколкото в други региони, достигайки предпандемични нива едва през септември 2020 поради слабото търсене и голямото производство на електроенергия от вятър и вода. Договорите за върхов товар се "издигат" значително над тези за базов товар също едва в края на Q3 2020, подчертавайки слабото търсене на върхов товар през летния период. 

Средната тримесечна цена е нараснала с 43% в сравнение до Q2 2020 като достига до 43 €/MWh през Q3 2020, което все още е 30% под Q3 2019. Електропроизводството от лигнитни въглища търпи загуби главно в Гърция, където е заменено с газ и вятърна енергия; същото се наблюдава и в България. В резултат делът на лигнитни въглища спада от 35% на 29% на годишна база през Q3 2020. Увеличеното електропроизводство на база природен газ в Гърция повишава дела на газа от 18% на 20% на годишна база през Q3 2020. Навлизането на възобновяеми енергийни източници се е увеличило от 30% на 34% благодарение на рекордната мощност на вятъра в Гърция и високото производство на водна електроенергия в Сърбия.

Пазар на електроенергия на дребно

Докладът проследява цените на електроенергията към септември 2020 в 27 държави-членки за индустриални и за битови клиенти, за три различни нива на годишно потребление и за двата типа потребители (групи на Eurostat IB, IC и IF за индустриални клиенти и групи DB, DC и DD за домакинствата). В повечето случаи за двата типа потребители се счита, че колкото по-ниско е потреблението, толкова по-висока е цената на единица електроенергия (на консумиран MWh). Холандските цени на домакинствата са забележително изключение. По-малките индустриални потребители (група IB) плащат най-високите цени в Германия (20,1 c€/kWh) и Ирландия (16,2 c€/kWh), следвани от Холандия и Италия (съответно 16,0 и 15,9 c€/kWh). Най-ниските цени в същата категория плащат в Швеция (7,6 c €/kWh) и Дания (8,0 c€/kWh). Съотношението между най-високата и най-ниската отчетена цена е близо 3:1.

От другата страна на потребителския спектър, индустриалните компании с голямо годишно потребление (група IF), включително най-енергоемките потребители, плащат най-високите цени в Германия и Холандия (12,0 c€/kWh и двете), следвани от Словакия (11,4 c€/kWh) и Малта (10,8 c €/kWh). Швеция (4,6 c€/kWh) има най-ниските цени, като Дания и Финландия (и 5,0 c€/kWh) я следват. Съотношението между най-високата и най-ниската цена за големите промишлени потребители отново е под 3:1 за този потребителски тип. В сравнение със септември 2019 г., средната цена на дребно в ЕС за група  IF се повишава с 4% до 7,7 c€/kWh. През септември 2020 г. Германия (28,6 c€/kWh) беше оценена като държава с най-висока цена на електроенергия за големи битови потребители (група DD), следвана от Белгия (24,6 c€/kWh), а на трето място е Дания (21,4 c€/kWh). Най-ниските цени за големите домакинства са в България (9,9 c€/kWh) и Унгария (10,2 c€/kWh). При малките домакинства Германия отново е с най-висока цена (34,2 c€/kWh), следвана от Дания и Ирландия, докато България и Унгария отново се озовават от другата страна на ценовия спектър. В сравнение със септември 2019 г., средната претеглена цена на дребно на ЕС за електроенергия за DD групата остава непроменена с 19,6 c€/kWh.

Източник: Институт за енергиен мениджмънт (ЕМИ).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg