EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цените на газа - твърди за шест месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на газа - твърди за шест месеца

mail13:38 | 24.11.2009прегледи 357 коментарикоментари 0


Дружеството "Булгаргаз" ще настоява при преговорите си с руската компания "Газпром" при подписването на новите договори за доставка на газ да залегне принципът цените да не се променят от октомври до април, т.е. по време на отоплителния сезон в България, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Той участва в общественото обсъждане на проекта за изменение на наредбата за регулиране на цените на природния газ.
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев посочи след приключване на обсъждането, че основната цел на предлаганите промени е да се избегне промяна в цените на парното по време на отоплителния сезон. Гогов каза, че "Булгаргаз" вижда логика в това и ще се стреми да заложи този принцип на формиране на цените и в договорите си с "Газпром".
Ние ще предложим на нашите контрагенти да възприемат спецификата на потребление на природен газ в България и промяната на цената на газа от октомври до април да бъде еднократна, посочи Гогов. Разговорите с руската страна са съвсем в началото в това отношение, добави той.  Гогов и Семерджиев смятат, че не може да става въпрос за
промяна в действащите сега договори с доставчиците, а за нов принцип при продължаването на договорите, които изтичат до 2011 г.
В отговор на журналистически въпрос Димитър Гогов каза, че "Булгаргаз" едва ли може да работи по цени под прогнозираното увеличение с 18 процента от 1 януари 2010 г. и, ако е възможно понижение, то ще бъде в рамките на около един процент при намаляване на надценката за дружеството. Ангел Семерджиев заяви, че всички анализи показват необходимост от увеличение на цената на природния газ.
Ако бъдат приети промените в наредбата за ценообразуване, цената на газа ще се задържи, а "Булгаргаз" ще бъде компенсирано след приключване на отоплителния сезон, посочи председателят на ДКЕВР. Семерджиев каза, че комисията ще се съобрази с реалните разходи на "Булгаргаз", а приходите на дружеството от продажбата на газ ще бъдат пренесени за следващ период. 
Механизмът, който се прилага за компенсиране на невзет или надвзет приход, е в интерес на "Булгаргаз", заяви Семерджиев. Той добави, че този механизъм се прилага и в други страни, а не е измислен от ДКЕВР.
Председателят на комисията добави, че за топлофикациите е много важно да има стабилна цена на природния газ по време на отоплителния сезон, за да могат да се издължават на "Булгаргаз".
В момента няма топлофикационни дружества, които да не получават природен газ, каза Гогов. Водим интензивни разговори с "Топлофикация-Враца" за издължаване на натрупаните сметки, като това може да стане и чрез продажба на активи, посочи той. С "Топлофикация-Шумен" трябва да се сключи споразумение и министърът на икономиката, енергетиката и туризма е поел ангажимент да следи за това, добави Гогов.
Ако се приложи методът при определяне на цената на газа за първото тримесечие на 2010 г. да се вземат под внимание разчетите за 2009 г., може да се наложи "Булгаргаз" да задейства клаузите за неустойки в договорите със своите клиенти и те да понесат санкциите за неизпълнение на заявките си, каза той. Гогов посочи, че разчетите за 2009 г. са при 30 процента по-ниско от заявеното потребление на газ и дружеството търпи големи финансови загуби от това.
"Булгаргаз" за пръв път през 2009 г. е закупило по-малко от заявеното количество газ от своите доставчици и това може да задейства клаузи за неустойки към него, посочи Гогов. Той заяви, че в момента се водят преговори с трите фирми доставчици и с една от тях от "Булгаргаз" са постигнали споразумение да не се плащат неустойки. Остава такава договореност да бъде постигната и с другите две дружества, посочи Гогов./БТА/


Тагове: газ, цени,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101