EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на Балканите скачат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на Балканите скачат

mail18:35 | 03.01.2011прегледи 1598 коментарикоментари 0


Явор Иванов

В Босна и Херцеговина от днес поскъпват цигарите, а в Република Сръбска поскъпва и таксата за стационарните телефони, съобщава белградското радио Б-92. В близките дни в сръбската част на Босна и Херцеговина се очаква поскъпване на хляба, месото, млякото и лекарствата. Данъчните власти в Босна и Херцеговина съобщиха, че цигарите ще поскъпнат от 0,2 до 0,7 конвертируеми марки /КМ/ за кутия с оглед на това, че специалният акциз върху цигарите се увеличава от 0,30 на 0,45 КМ на пакет, а минималният акциз ще бъде 1,08 КМ. От днес в Босна се премахват митническите такси върху вноса на определени стоки от ЕС, които са включени в анексите на Временното споразумение за търговия и търговски въпроси между ЕС и Босна и Херцеговина.
Митническите такси от днес напълно ще бъдат премахнати за някои текстилни продукти, строителни материали, продукти на металната индустрия и някои спортни стоки.
Храни и услуги в Гърция поскъпват от днес заради повишената ставка на Данък добавена стойност (ДДС), която се вдига от 11 на 13 на сто, съобщават гръцките медии. Увеличението ще засегне хиляди стоки, а също така сметките за ток и газ, цените на такситата, магистралните такси и влаковете, електрическите и ВиК услуги. "Единственият оазис са намаленията на лекарствата и хотелските услуги, чието ДДС пада на 6,5 на сто", успокояват вестниците."Освен вълната от поскъпвания, съсипващи промени се задават и за недвижимите имоти през Новата година", а през втората половина на 2011 г. ще има нов скок на цените", допълва в. "Етнос".

През януари в Сърбия се очаква повишение с от  5 до 20% на южните плодове, сладкишите, кафето, домакинските и козметичните препарати, брашното, предаде белградското радио Б92. Макар че измененията в закона за ДДС още не са влезли в сила, някои стоки вече се продават с повишени цени. Лимоните са поскъпнали с 10 %, сладкишите с 5%, кафето до края на тримесечието също може да поскъпне с 10%. Очаква се тези дни цените на домакинските препарати да бъдат повишени от 5 до 8 %, а брашното - от 10- 12%, което много скоро ще се отрази и на цените на хляба и тестените произведения. Търговците на цигари все още задържат поскъпването на тютюна, макар че с въвеждането на нови акцизи от 1 януари пакет цигари поскъпна с около 9 динара (0,085 евро).Също благодарение на акциза бензинът през януари ще бъде поне с 6 динара (0,057 евро) по-скъп от този, който се купуваше преди Нова година. На шофьорите им предстои и смяна на документите и регистрацията на колите, което ще им струва общо около 4 400 динара (41,70 евро).
Все пак новата година донесе и някои понижения на цените. По-евтини станаха услугите на мобилната телефония след отменянето на 10-процентния антикризисен данък за тези услуги.Намалени са и митата за внос от Европейския съюз. Внесена кола например би трябвало да стане с 2 % по-евтина, ако сръбските продавачи не решат да задържат разликата в своя джоб.

Как е в България

Според прогнози на браншовите организации до средата на януари хлябът ще поскъпне с 15%, като основна причина затова се изтъква по-високите цени на суровините. Брашното поскъпва през целия декември, цените на хляба обаче останаха непроменени. От днес отново има увеличение на цените на брашното, на този фон поскъпването на хляба е неизбежно.
През последния месец на 2010 г. се запазва тенденцията на покачване на цените на част от основните хранителни стоки, информират от ДКСБТ. Най-голямо покачване на цените в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано при слънчогледовото олио - 43% и брашното - 28%. В диапазона 19 - 28% е поскъпването на годишна база на лещата и млечните произведения, а с около 6 - 10% по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и рибата. През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и яйцата - 25%, захарта, ориза и фасула 2 - 4%. Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите (10.3%). Цените на малотрайните колбаси и шпековия салам са с около 3 - 4% по-ниски в сравнение с миналата година. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за ноември 2010 г. спрямо октомври 2010 г. е 100.7%, т.е. месечната инфлация е 0.7%, сочат данните на НСИ. Инфлацията от началото на годината (ноември 2010 г. спрямо декември 2009 г.) е 4.1%, а годишната инфлация за ноември 2010 г. спрямо ноември 2009 г. е 4.6%. Средногодишната инфлация за периода декември 2009 - ноември 2010 г. спрямо периода декември 2008 - ноември 2009 г. е 2.1%.

Инфлацията на Балканите
Според прогнози на МВФ инфлацията за 2011 в Сърбия ще бъде над 5%, в Румъния 5.2% Фондът предвижда инфлацията в Хърватия през тази и идната година в границите на съответно 1.9% и 2.8%.
Словенската инфлация през текущата година се очаква да бъде 1.5%, а през 2011 – 2.3%.
Инфлацията в Гърция за отминалата година ще надскочи 5.2%, гласят прогнозите.
 


Тагове: Балкани, цени, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg