EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цени на тока от 1 август

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цени на тока от 1 август

mail08:00 | 31.07.2013прегледи 1404 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие снощи на закрито заседание новите цени на електроенергията, които ще бъдат в сила от 1 август 2013 г.

Крайните цени за електрическа енергия за битови клиенти на "ЧЕЗ Електро България" с включени мрежови услуги са 0,150850 и 0,09458 лв. за киловатчас без ДДС съответно дневна и нощна тарифа.
Крайните цени за електрическа енергия за клиентите на "ЕВН България Електроснабдяване" с включени мрежови услуги са 0,15469 лв. за киловатчас дневна енергия и 0,09643 лв. за киловатчас нощна енергия.
Крайните цени за електрическа енергия за клиентите на "Енерго - Про Продажби" с включени мрежови услуги са 0,16102 лв. за киловатчас дневна енергия и 0,09853 лв. за киловатчас нощна енергия.
Крайните цени за електрическа енергия за клиентите на "ЕСП Златни Пясъци" с включени мрежови услуги са 0,17201 лв. за киловатчас дневна енергия и 0,09352 лв. за киловатчас нощна енергия.
Цените са с малки корекции спрямо предварителното предложение на работната група на ДКЕВР.
Средното намаление на цената на тока от 1 август е по-малко от предварително обявеното заради заложеното по-високо производство на енергия от двете въглищни централи ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", като целта е да се гарантира производството на български въглища. Това коментира експертът от ДКЕВР Лили Младенова. Отделно от това цената на въглищата ще бъде увеличена поне с инфлационния индекс за предишната една година, но новата цена на въглищата ще бъде обявена официално, след като бъде издадена заповед от министъра на икономиката и енергетиката, посочиха експертите от ДКЕВР. В определените вече от комисията цени на електроенергията от 1 август е разчетена индексацията на цената на въглищата. Преразгледани са цените на всички централи и дружества по веригата, които формират крайната цена на тока. Основният фактор за намалението са приходите от продажбата на парникови емисии, които по прогноза ще са 498 млн. лв. Те ще компенсират дефицита в системата за изкупуване на зелена енергия за бъдещия период. Дефицитът, натрупан до момента в електроразпределителните дружества обаче, ще трябва да бъде компенсиран допълнително, като може механизмът да не е непременно компенсиране чрез цените на тока, а чрез средства извън цените, каза още Младенова и добави, че такъв вариант се предвижда от закона. Все още се правят анализи каква е точната сума, възникнала като недостиг в електроразпределителните дружества за миналия регулаторен период, посочи експертът. 

Средно с до 5% се намалява цената на електрическата енергия от 1-ви август, както за битовите, така и за стопанските потребители според новия модел за ценообразуване, представен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по време на заседание на Обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката и енергетиката.

Министър Драгомир Стойнев заяви готовност до края на годината да обсъди и повишаване цените на въглищата със синдикатите, като подчерта, че преди това е важно да се освободи износът.

По неговите думи намалението на такса пренос и достъп за износ от 34.26 лв. на 12.13 лв. ще осигури възможност за експорт на ел. енергия от България. Прогнозният износ на електроенергия през новия регулаторен период от 1-ви август до 31 юли 2014 г. възлиза на 7 млрд. kWh, което ще осигури допълнителни външни приходи в енергийната система.

От следващия регулаторен период част от клиентите на средно напрежение ще закупуват необходимите количества енергия от доставчик последна инстанция. В групата на защитените потребители остават домакинствата и стопанските клиенти на ниско напрежение. Около 50% от електроенергията, която формира крайната цена, ще подлежи на задължително изкупуване. Намаляването на цената на електроенергията за регулирания пазар от 112 лв. на 96.74 лв. се постига след премахване на добавките от микса и приходите от емисии. Средната цена на енергията, произведена от възобновяеми източници, се намалява от средно 286 лв. на 136 лв. след приспадане на пропорционалната част от приходите от продажба на емисии.

Новият модел на ценообразуване в енергетиката предвижда още намаляване количеството студен резерв от 1040 МВ на 500 МВ. Това ще доведе до икономия от 200 млн. лв., което ще бъде усетено чрез цената на достъп от всички клиенти. В новия модел на ценообразуване се запазва нивото на постоянни разходи на предприятията, произвеждащи ел. енергия. Намаляват се допустимите технологични разходи на електроразпределителни дружества, но без това да нарушава финансовата им стабилност. Признатата възвращаемост на ЕРП-тата се намалява от 12% на 7% от следващия ценови период.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg