EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цената на тока за бита "замръзва"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на тока за бита "замръзва"

mail07:15 | 03.06.2016прегледи 1078 коментарикоментари 0


Цената на тока за битовите потребители "замръзва", а за малките стопански потребители на регулирания пазар - поевтинява значително от 1 юли, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, след открити заседания в регулатора.
Това е една от мерките, които регулаторът предприема - чрез цената на тока за битовите потребители, която остава непроменена, продължаваме вече една година нашата политика на предсказуемост и стабилност на цената на електроенергията, каза Иванов. Предложението ни за ценово решение е в дългосрочен интерес, както на битовите, така и на бизнес потребителите, добави той.
Чрез премахването в голяма степен на кръстосаното субсидиране, което съществуваше между бизнес и битови потребители на регулиран пазар, се забавя "изтичането" на бизнес потребителите към свободния пазар, защото цената намалява между 6 и 10 процента за тях, коментира Иванов. По думите му това ще бъде много добра новина за малкия бизнес в страната, защото ще му даде възможност за конкурентоспособност. Той отбеляза, че се намаляват и цените за пренос и достъп на високо напрежение, както и добавката "Задължение към обществото" - с още един лев на мегаватчас.

Решенията на КЕВР за цените на електрическата и топлинната енергия са изцяло насочени към защитата на дългосрочния интерес на всички потребители – битови и стопански. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране пред журналисти, съобщиха от пресцентъра на КЕВР. По думите му те почиват на икономически обосновани фактори и на действащата нормативна уредба и допринасят за постигане баланс на интересите както на потребителите, така и на производителите и доставчиците на услуги. Според ръководителя на регулатора предлаганите от Комисията ценови решения са продължение на прилаганата по отношение на ценообразуването регулаторна рамка от средата на 2015 г., която по всеобщо мнение е допринесла за благоприятните тенденции в енергийния сектор. „С консервативния ни подход при определянето на цените се стремим да осигуряваме стабилност и предвидимост в отрасъла. Решенията на Комисията са ценово изражение на процесите на трансформация на българската енергетика с цел нейното ефективно и устойчиво развитие. Те отчитат както сегашното ѝ състояние, така и възможните тенденции във вътрешен и международен план“, заяви доц. Иванов. Той подчерта, че експертите на регулатора са изготвили докладите си след изключително задълбочена и голяма по обем работа и при ценовите изчисления са приложени утвърдени методики като са включени всички ценообразуващи фактори.
На открито заседание КЕВР обсъди доклад относно извършване на регулаторен преглед и утвърждаване, считано от 1 юли на цени на топлинната енергия и определяне на преференциални цени на електрическата енергия от високоефективно комбинирано производство на дружества от сектор "Топлоенергетика". Съгласно нормативните изисквания докладът на Комисията беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. В обсъждането участваха изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев и представители на топлофикационни дружества от цялата страна. Направените в хода на заседанието предложения и възражения ще бъдат писмено депозирани в Комисията в съответния срок и предстои да бъдат разгледани от нейните експерти.
Комисията проведе и открито заседание във връзка с доклад на работната група за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1 юли 2016 - 30 юни 2017 г. На трето за деня открито заседание беше обсъден и доклад относно определяне на разполагаемостта за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с които общественият доставчик да сключва сделки с крайните снабдители. В рамките на откритите заседания становища по заключенията в докладите на Комисията изразиха присъстващите представители НЕК, на ЕСО, на дружества от електроенергийния сектор. В предвидения в нормативната уредба срок, Комисията предстои да проведе обществени обсъждания по ценовите предложения. Окончателните решения за цените, считано от 1 юли 2016 г., в сектор „Електроенергетика“, както и за цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от топлоцентралите по комбиниран начин, КЕВР ще обяви след закритото си заседание на 30 юни 2016 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg