EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цената на петрола: Колко ниско е ниска?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на петрола: Колко ниско е ниска?

mail09:35 | 25.08.2015прегледи 9188 коментарикоментари 0


Васил Начев,CBBSS
За моите разбирания движението на цените се превръща в основна философска дискусия  за причини и следствия. Изглежда, че  текущото състояние на петролния пазар ще  се доведе до отговор на въпросите: кои  сондажи ще пресъхнат най- напред и кои от  доставчиците не ще могат да си позволят
повече да плащат сметките.
От началото на годината наблюдавахме  съкращения на персонал, основно при  сервизните компании в бранша, но от този  месец започнаха масови съкращения и  затваряне на офиси и при операторите.
При обявяване резултатите за проучване в Мексиканския залив, през изминалата  седмица беше отчетен най-ниския интерес от  страна на нефтените компании за  последните 30 години.
У нас след малко повече от месец предстои обявяване на резултатите за блоковете  „Терес“ и „Силистар“. Шансовете да има  заинтересовани компании да проучват в тези  два блока изглеждат минимални. Очаквам  „Тотал“ да поиска 2 годишно удължаване  срока за проучване и отлагане сондирането в
блок „1-21 Хан Аспарух“, рекламирано от  някои, като „находище Хан Аспарух“!?...  Алжир, една от страните членки на ОПЕК,  открито призова картелът да преразгледа  добивната си политиката с надежда, да се  спрат падащите цени на нефта. Саудитска  Арабия бе принудена да изхарчи $110 млрд.  от своя фискален резерв до края на месец  юни. Саудитите планират да пуснат плаваща  емисия облигации на стойност $ 27  милиарда до края на годината. Това е знак,  че от нещо трябва да се откажат! Очевидно,  никой не е безкрайно богат.
Сериозно количество суров петрол, добит от  канадските пясъци е на загуба при  производствена цена от $42.46 за барел.  Дори шистов САЩ, който се оказа по устойчив в пъти повече, започва да дава сериозни признаци на икономическа немощ.  Десет от най-големите компании, добиващи  петрол и газ в САЩ отчетоха общи загуби от  почти $ 15 млрд. между април и юни, в  сравнение с година по-рано. Пренасищането  на нефтения пазар обаче е сериозно и  вероятно няма да свърши скоро.

В приложената по-горе диаграма се съдържа  и отговор на закъснелите въпроси за цената  на горивата в България. Нефтът е  въглеводород, носител на енергия, която  може лесно да бъде трансформирана в друг  вид. Не е нужно човек да бъде специалист  обаче, за да може да пресметне, какви  печалби се реализират при преработката на  нефт и защо е такъв голям интересът към тази  суровина. Цената на суровия петрол тип  „Вrent“ за последните 3 месеца на борсата в  Лондон се срина с 45%.
Фонът на картината в нефтеният бранш е с  преобладаващи сиви тонове, макар и да сме  все още в края на лятото. Въпреки  регистрираните рекордни температури не  отдавна, само цените на бензина и дизела по  нашите бензиностанции изглеждат трайно  замръзнали...

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg