EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цената на златото по време на рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на златото по време на рецесия

mail16:45 | 27.09.2022прегледи 1024 коментарикоментари 0


С нарастващото притеснение от прииждаща рецесия, държавите-членки на ЕС започнаха да въвеждат редица мерки, свързани с ограничаването на количеството изразходен ток и вода. Притесненията не са безпочвени, затова е важно да разбираме какво означава рецесия и как може да успеем да съхраним парите си. Емоционалните и прибързани решения по време на тежък икономически период могат да повлияят негативно върху бъдещето ни. Затова е добре да взимаме осмислени финансови решения, да бъдем добре запознати със ситуацията, в която се намираме, и заплахите, които идват с нея.

Какво е рецесия?

Рецесията представлява продължителен, значителен и широко разпространен спад в икономическата активност на държавата. Известно твърдение е, че две последователни тримесечия, белязани от спад на брутния вътрешен продукт (БВП), представляват рецесия. Това, което може да направим като обобщение за белезите на рецесията, е: спад в икономическото производство, спад в потребителското търсене и спад в заетостта.

През 1974 г. икономистът Юлиус Шискин определя няколко практически правила, чрез които дава обяснение за това какво е рецесия. Първото е две последователни тримесечия на намаляващ брутен вътрешен продукт. Според него две поредни тримесечия на свиване на производството предполагат сериозни проблеми, тъй като една здрава икономика би трябвало да се разширява през годините.

Националното бюро за икономически изследвания (НБИИ) в Америка е признато за орган, който определя началните и крайните дати на рецесиите в САЩ. Тяхната дефиниция за рецесия е по-гъвкава от тази на Шискин, въпреки че звучат идентично.

Според икономистите, които са част от НБИИ в Америка, рецесията представлява икономическо свиване, започващо в пика на предшестващата го експанзия и завършващо в най-ниската точка на последвалия спад.  Според тяхната дефиниция, спадът трябва да бъде всеобхватен, траен и дълбок, за да бъде квалифициран като рецесия. Тези оценки са ретроспективни и направени от академици, а не формула, която е предназначена да отбележи рецесия веднага, щом започне.

След Голямата депресия, правителствата по целия свят приемат антициклични фискални и парични политики, за да гарантират, че обикновената рецесия няма да се превърне в нещо много по-опасно за дългосрочните икономически перспективи.

Какво може да причини рецесия?

Има много фактори, които могат да доведат до рецесия – от внезапен икономически трус до неконтролируема инфлация. Днес наблюдаваме растежа на инфлацията всеки ден, затова и едно от големите притеснения е дали ни очаква рецесия. Ето и някои от главните причини за рецесия:

Внезапен икономически шок

Икономическият шок е изненадващ проблем, който може да създаде сериозни финансови щети. През 70-те години на миналия век, ОПЕК спира доставките на петрол за Съединените американски щати без предупреждение, което причинява рецесия. Актуален пример за внезапен икономически шок е и пандемията от COVID-19. Наложи се икономики по целия свят да спрат своята  работа.

Прекалено много дългове

Когато фирми или физически лица поемат прекалено големи и много дългове, разходите за обслужване на дълга могат да нараснат драстично. Нарастващо неизпълнение на дълг и последващите фалити сриват икономиката.

Твърде висока инфлация

Инфлацията е стабилна и възходяща тенденция на цените във времето. Макар да изглежда, че не е нещо лошо, прекомерната инфлация предвещава лошо бъдеще. Централните банки контролират инфлацията като повишават лихвените проценти. По-високите лихвени проценти пък потискат икономическата активност.

Твърде висока дефлация

Макар бързата инфлация да създава предпоставки за рецесия, дефлацията води до още по-лоши последици. Дефлация е, когато цените спадат с течение на времето – това води до свиване на заплатите, което пък допълнително потиска цените. Когато се случи това, хората и бизнесът спират да харчат, което отново води до подкопаване на икономиката.

Колко време може да продължи периодът на рецесия?

Според Националното бюро за икономически изследвания в САЩ, средната рецесия там продължава 11 месеца (от 1945 г. до 2009 г.). Този период е по-кратък в сравнение с годините 1854 – 1919, когато рецесията продължава 21,6 месеца. Последната рецесия в Щатите е през 2020 г., следствие на пандемията от COVID-19. Според НБИИ, двумесечният спад приключва през април месец. Въпреки кратката си продължителност, икономистите определят това като рецесия, защото е била дълбока и всеобхватна. Взаимосвързаността на икономиките и финансовия сектор улеснява разпространението на кризата от САЩ към Европа. ЕС се изправя пред Голямата рецесия през периода 2008 – 2009 г. След кратко възстановяване, няколко държави-членки се поддават на кризата с държавния дълг. Това има катастрофален ефект върху икономическия растеж, инвестициите, заетостта, фискалната позиция на много държави-членки на ЕС. През 2014 г. започват да се появяват признаци на умерено възстановяване, но рискът от дефлация или стагнация остава висок. Едва през 2017 г. Европейския съюз започва да връща икономиката си в състояние, подобно на това преди кризата.  Средно в САЩ рецесията продължава 10 – 13 месеца.

Ефектът на рецесията

По време на рецесия всичко пада в стойност – от фондовите пазари, през валутите, до недвижимите имоти. Обикновено в такъв момент парите се изтеглят от инвестиции като акции и дялове, но и самите пари губят стойност. Икономическото производство, заетостта, разходите намаляват, бюджетният дефицит се увеличава, поради редицата мерки, които правителствата вземат, за да облекчат социалния ефект.

В последните месеци, страхът от нарастващата инфлация преминава в страх от рецесия. Цените на стоките, тока и основни продукти се повишават драстично и постоянно. Смята се, че еврозоната почти сигурно навлиза в рецесия, поради задълбочаване на проблема с цената на живот и намаленото потребление.

„Имаме шанса, ако работим заедно, с ефективна парична и фискална политика, както и с правилен пакет за енергетика сега, да избегнем рецесия“ – това каза по-рано този месец Паоло Джентилони – еврокомисар по икономиката на ЕС, по време на среща на финансовите министри на ЕС в Прага. Според него това „предизвикателство“ е възможно. Истината е, че  голяма част от населението на България, както и държавите-членки в ЕС, изпитват сериозни притеснения от рецесия.

Инвестициите ни

Отново възникват въпросите: „Как да се справим? Как да оцелеем в рецесията? В какво да инвестираме? Какво да продадем?“. Да, парите са хартия, която може да бъде напечатана отново, но това води до още повече негативни последици. И не, държавата не може просто да печата безразборно пари, без това да има ефект. Това бързо увеличава стойността на всеки продукт и услуга, което води до хиперинфлация. Златото, от друга страна, не може просто да се напечата и предлагането му е до някаква степен ограничено.

През последните близо 2 години темата за златото е повече от актуална. Инвестиционното злато в България доби голяма популярност, като продажбите му и интереса към него са нараснали драстично. От водещата финансова институция – Factor I.N., споделят, че през последните осем месеца наблюдават засилено търсене на инвестиционното злато, кюлчета и монети. “Виждам, че със засилващите се притеснения от крах в икономиката, към инвестициите и по-точно към златото се обръщат много хора. Интересът при нас към златото не спира да расте, като по всичко личи, че през третото тримесечие (Q3) ще имаме ръст от над 28 процента спрямо предходното. “ - споделя Красимир Иванов, Мениджър бизнес развитие във Factor I.N.

Факт е, че златото се представя добре по време на криза. За разлика от парите, то запазва стойността си, и макар да прави отклонения в краткосрочен план, дългосрочно винаги цената е растяла. Особено благоприятно бива повлияно от  увеличение в паричното предлагане (money supply), каквото наблюдаваме в момента.

Цената на златото по време на рецесия

Цената на златото се покачва във времена на рецесия и макар това да не е напълно гарантирано, имаме право да го твърдим, наблюдавайки представянето му през последните 100 години. Инвестиционното златото е изгодна инвестиция и една от причините за това е, че то е освободено от ДДС.  
През изминалите месеци наблюдаваме повишение в стойността на долара, което пък е едно от малките неща, което може да повлияе на стойността на златото.  Цената на благородния метал обикновено е обратно пропорционална на стойността на щатския долар, тъй като металът е деноминиран в долари. Въпреки че няма установена официална връзка между двете, цената на златото и долара могат да бъдат противоположни една на друга, поради икономически фактори и решенията на инвеститорите. Стойността на златото често се увеличава по време на рецесия, тъй като стойността на валутите, включително и на американския долар, намалява.

Стабилността на златото го прави най-търсеният благороден метал. Неговата покупателна способност остава до голяма степен същата с течение на времето. Друга причина златото да бъде толкова привлекателна инвестиция е, че  то е ликвидна стока, която може да се превърне в пари в повечето страни, за разлика от променливите стойности на други инвестиции като акциите.

Когато настъпи рецесия, много инвеститори в паниката започват да продават акциите си, и то най-вероятно на загуба. По време на висока инфлация се наблюдава спад в пазара на акции, което предизвиква и въпросната паника. Много инвеститори взимат прибързани решения, което впоследствие провокира  огромни загуби, които се усещат месеци по-късно. Психическото въздействие на несигурните времена може да ни кара да взимаме нелогични решения, които към момента ни се струват добри, но в последствие може да се окажат грешни. Във времена на рецесия е добре да имаме стабилно портфолио, за да се предпазим от загуби. Важно е да взимаме умни, добре обмислени и неемоционални решения, когато става въпрос за дългосрочни инвестиции.

Със сегашната икономическа обстановка в ЕС, притесненията от рецесия не са безпочвени. Историята показва, че често пъти златото се представя по-добре от акциите и долара след повишаване на лихвените проценти. Освен това, инфлацията подкопава покупателната способност на парите, което стимулира инвестициите в материални активи като злато. Инвестиционно злато, кюлчета и монети си остава една от най-предпочитаните инвестиции сред българите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966