EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Целогодишният туризъм в България - мираж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Целогодишният туризъм в България - мираж

mail11:00 | 16.04.2010прегледи 768 коментарикоментари 0


България има неизползван потенциал в туризма, заявиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланикът на Франция Етиен дьо Понсен.
Те участваха в конференция "Франция - България: Дестинация зелен туризъм", открита днес в Големия салон на БАН в София, предава БТА.
По думите на министър Трайков, възможностите за целогодишен туризъм в България не са добре познати, а страната може да предложи разнообразие и излизане от стереотипа за зимен и летен туризъм. България е една от най-богатите страни на топли
минерални извори, посочи той. Министърът отбеляза, че традиционният туризъм в страната също трябва да бъде "зелен" и не трябва да бъде освобождаван от тази отговорност.
Според посланик Дьо Понсен, България трябва да помисли за друг туристически модел, който да има двойно по-голям обхват като време в годината и с който да се избегне
свръхконцентрацията на туристи в определени месеци.
Достойнствата на България като туристическа дестинация са много - в страната има много манастири, тракийски гробници и възрожденска архитектура, те трябва да бъдат използвани, смята дипломатът.
По думите му френските туристи в България не са многобройни - около 150 000 годишно и те идват тук като откриватели.
България има присъствие на туристическия пазар, но то по-скоро е насочено към ски-пистите и морето, а този вид туризъм не е с добра добавена стойност и не е насочен задължително към запазване на околната среда, отбеляза дипломатът.
Посланикът и министърът се обединиха около становището, че чуждестранните туристи трябва да бъдат съпричастни на събитията в страната и нейната история. Според тях развитието на "зелен" туризъм в страната ще даде възможност на икономиката да се развива с по-бързи обороти.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg