EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цв.Томов:Четири важни факта от изборите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цв.Томов:Четири важни факта от изборите

mail12:40 | 27.03.2017прегледи 1517 коментарикоментари 0


Цветозар Томов, профил Фейсбук

Аз съм един от хората, които до последния момент се колебаеха в личния си избор между ДаБГ и НР. И, тъй като много от хората, които са имали подобни колебания, се чувстват крайно разочаровани от изборния резултат, искам да споделя някои оптимистични мисли относно току-що приключилите избори:
1. Тези избори ясно показаха какъв е лимитът за подкрепа на крайния национализъм в България. Той е много по-нисък, отколкото в други европейски страни. Обединените националисти взеха горе-долу толкова гласове (в най-благоприятната възможна ситуация за тях), колкото почти неизвестната "Атака" взе сама през 2005 година.
2. Тези избори ясно показаха какъв е лимитът за подкрепа на кампания, построена върху носталгията по социализма, евроскептицизма и левия популизъм. Отново в най-благоприятната възможна ситуация за такъв тип кампания. Този лимит не е достатъчен за постигане на по-висок резултат на избори от онзи, който получи току-що провалената БСП през 1997 година, веднага след катастрофалното управление на Жан Виденов.
3. Тези избори за пръв път ясно показаха тенденция към преодоляване на политическото безразличие на младите поколения образовани българи - и в страната, и извън страната. Досега няма случай подкрепата за нововъзникнала партия, която беше близо до възможността да влезе в парламента (и вероятно това щеше да се случи, ако не беше подложена на брутална демонизираща я кампания, в която бяха използвани всички средства), има подобен социално-демографски профил: от гласувалите за ДаБГ близо 80% са с висше образование, а близо 2/3 - под 40 години. Достатъчно за това беше порядъчни хора да покажат, че са готови да се борят за порядъчност във властта. Лимитът на подобен проект може да се окаже неочаквано висок, ако ангажиралите се с него хора издържат на предизвикателствата, които им предстоят.
4. Тези избори ясно показаха, че ПП ГЕРБ няма да бъде победена, докато се възприема като най-влиятелния защитник на евроатлантическата ориентация на България. На този терен тя ще се справи с всеки конкурент, който поставя (явно или не толкова явно) под съмнение и угроза геополитическия избор на страната. А ако този терен престане да бъде обект на политически сблъсъци, това ще е важна стъпка към цивилизоване на политическия живот в България.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958