EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦБ виновни за инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦБ виновни за инфлацията

mail18:45 | 23.05.2022прегледи 1075 коментарикоментари 0


Бившият управител на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) Марвин Кинг упрекна централните банки, сред които и британската, че носят отговорност за сегашния скок на инфлацията, която достигна най-високо равнище от 40 години след прекалено голямото количествено улеснение (QE) по време на пандемията, предаде Ройтерс.

Кинг беше начело на "Банк ъв Ингланд" от 2003 до 2013 г. и е извършвал надзора над пускането на нейната програма за количествено улеснение през март 2009 г., по време на световната финансова криза.

През последните години обаче той отправи критики за мащабите, които е достигнало изкупуването на активи от централната банка, финансирано с новоотпечатани пари.

"Когато допуснете интелектуална грешка в политиката си и позволите на инфлацията да нарасне, ако след това ви застигне малшанс - както стана през 1970-те години и както става сега - резултатът е много неприятен", изтъкна банкерът пред "Скай нюз" (Sky News).

Увеличението на потребителските цени във Великобритания достигна целевите 2 процента през юли миналата година, но през април скочи до 9 на сто - най-високото равнище от 40 години. Инфлацията в САЩ нарасна през март до 8,5 на сто - най-високото равнище от 1981 г.

Централните банки изтъкват затрудненията с веригата за доставки и покачването на цените на енергията, засилено от руската инвазия в Украйна през февруари. Критиците им обаче твърдят, че инфлацията е също така доказателство за прекалено голямо парично и фискално стимулиране по време на пандемията от КОВИД-19.

Според Марвин Кинг става въпрос за "провал на професията икономист". В момента бившият централен банкер е независим член на горната камара на британския парламент и заседава в комисията по икономически въпроси. 

Малцина са икономистите, определили печатането на пари от централната банка като сериозна причина за сегашното покачване на инфлацията.

Кинг предупреди също така, че лихвите на "Банк ъв Ингланд" ще трябва да се повишат доста над 2 процента, което някои икономисти смятат за пиково равнище. "Трябва да се вземат трудни мерки. Не е приятен периодът, през който ще трябва да преминем", заяви той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg