EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цачева обсъжда руските енергийни проекти в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цачева обсъжда руските енергийни проекти в България

mail16:09 | 15.03.2010прегледи 789 коментарикоментари 0


Големите енергийни проекти между България и Русия бяха централна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с министъра на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.
"За нас е много важно в реализацията на големите енергийни проекти съвместно с България да имаме открит диалог със законодателната власт. Споделям разбирането, че при установените конструктивни контакти с новото българско правителство е необходимо да имаме и конструктивно взаимодействие с българския парламент. По време на разговора обсъдихме и въпроса за стартиране на проекта АЕЦ "Белене", отбеляза руският енергиен министър.
"Искам да ви информирам, че законодателната власт в България има нагласа да осигури успешното реализиране на тези проекти, като осъществява тясно взаимодействие с изпълнителна власт", изтъкна още той.
На въпрос какво ще се случи, ако не се намери стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", Сергей Шматко отговори: "Ние много се радваме, че установихме диалог с българското правителство за реализирането на проекта "Белене". Днес този проект вече се реализира, отбеляза Шматко. Това не е само руско-български проект, това е проект с ясно изразен европейски характер. Участват големи компании на Франция и Германия с доставка на оборудване повече от 1 милиард евро. Проектът напълно отговаря на европейските изисквания и получава политическа поддръжка от Европа, каза Сергей Шматко. Затова ние ще се придържаме в бъдеще към този формат. Сигурни сме, че проектът за АЕЦ "Белене" без съмнение ще намери подкрепа. Руската федерация е готова да окаже  съответна финансова подкрепа до намирането на стратегически инвеститор. С председателя на Народното събрание имахме възможност да обсъдим целия този кръг от проблеми", посочи министърът на енергетиката на Русия. До края на април Москва щяла да е готова с финансовата рамка за кредита, който тя иска да отпусне на АЕЦ Белене.
Цачева определи разговора като изключително открит и конструктивен. "Установих, че министър Шматко е добре запознат с обществените нагласи в България по отношение реализирането на тези значими енергийни проекти и по-специално с притесненията на българските граждани за екологичните последствия и въздействие от тях. ", заяви тя. Според нея руската страна разбира, че в условията на откритост и прозрачност е много важно българското общество да бъде информирано и запознато с ползите от тези проекти, като, разбира се, не трябва да бъдат премълчавани и някои възможни негативни последици.
По отношение на проекта Бургас-Александруполис  Цачева отбеляза, че Русия проявява търпение за подготовката на необходимата екологична експертиза. Желанието и на двете страни е тези проекти да не застрашат чистотата на българската природа, отбеляза след разговора председателят на Народното събрание. Тя посочи, че България консултира енергийните проекти с ЕС, за да бъдат прозрачни за всички партньори, като подчерта, че страната ни се стреми да изгражда своите отношения в енергийната област в рамките на Общата енергийна политика на Европейския съюз.
Народното събрание предстои да приеме дългосрочна енергийна стратегия на страната, която отразява обективно реалните нужди на България от енергия, работата, която се извършва в ЕС в контекста на изграждане на обща енергийна политика на съюза, както и тенденциите в енергийния диалог на Европа. /БТА, със съкращения/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047