EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Царево има вече фар-скулптура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Царево има вече фар-скулптура

mail15:30 | 25.06.2014прегледи 2064 коментарикоментари 1


В Царево започна поставянето на новия фар на вълноломната стена, съобщи общината. Скулптурата, която трябваше да бъде поставена на вътрешния фар, се монтира на мястото на съществуващия фар на вълноломната стена на пристанището в Царево. Съвсем скоро предстои официалното откриване и функционирането на скулптурата като фар.
„Поставена на вълноломната стена, фигурата ще посреща рибарите и гостите на Царево, пристигащи по море. Тя също така ще може да се разглежда от всички посетители и гости на града и пристанището в Царево. С поставянето на скулптурата, такава каквато няма никъде, пристанището в Царево ще привлича още повече туристи. Това е поредната атракция за нашите гости. Благодаря за всичко и на г-н Койчев, без когото тази страхотна идея нямаше да се осъществи.”, заяви кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев.
„Много съм доволен, че се осъществи една моя и на кмета Лапчев идея, въпреки всички пречки и проблеми през които минахме. Доволен съм много и от мястото на което се постави скулптурата, от това как стои. Получи се страхотно. Изключително много съм благодарен на кмета на общината за съдействието и отдадената енергия за осъществяването на този проект. Днес бе един страхотен ден.”, сподели и автора на фигурата г-н Павел Койчев.
На пристанището в Царево вече е изграден 240 м. парапет и осветление по протежението на цялата вълноломна стена. Парапета е поставен двустранно от плътно желязо, което е грундирано и боядисано със специална боя за защита от корозия. След завършването на работата по поставянето на статуята, ще бъде монтирано и осветление, което ще осветява самата скулптура от всички страни и отдолу.
Фигурата на жена е отлята от бронз - висока 5м.50см. и тежи около 3 тона. Материалът бронз е абсолютно устойчив на външните условия. Монтира се на съществуващ бетонен пиедестал, който е реконструран така, че да може да издържи тежестта на скулптурата. По този начин фигурата е разположена на над 16м. от морското равнище. Вълните няма да достигат до фигурата, а ще я обливат само водни пръски. Тя ще бъде символ на гостоприемството и сигурността на идващите откъм морето в Царево. Самата скулптура е адаптация на кариетидните женски фигури от тракийската гробница при с. Свещари, III век преди Христа. Тя е дарение от световно признатия автор Павел Койчев.


 


 
Коментари
 
Бенова - 15-07-2014 г. 10:40:07

Правилното е: "Тя е дарение от световно признатиЯ автор Павел Койчев." - няма пълен член. Пишете грамотно!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg