EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватският бизнес иска да строи у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватският бизнес иска да строи у нас

mail09:00 | 17.04.2015прегледи 842 коментарикоментари 0


Проектиране и строителство на магистрална, железопътна и енергийна инфраструктура, хранителната индустрия, електронното здравеопазване и туризъм са секторите, към които хърватският бизнес проявява най-голям интерес към инвестиции и партньорство с български компании. Това стана ясно по време на хърватско-българския бизнес форум, който беше открит от президентите Росен Плевнелиев и Колинда Грабар-Китарович в рамките на втория ден от посещението на българския държавен глава в Хърватия, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Президентът Плевнелиев покани хърватските компании да участват във всички процедури и търгове за инфраструктурни проекти, които предстоят да стартират у нас. Държавният глава посочи, че само заедно страните от региона могат да бъдат привлекателни за инвеститорите затова и пътят към успеха на Балканите изисква интеграция и свързаност.

България и Хърватия трябва да обединят усилията си за развитие на сектори като информационните и комуникационните технологии, а хърватските компании да използват възможностите на българските технологични паркове и индустриални зони. За това призова президентът Росен Плевнелиев, който представи днес в Хърватската търговска палата възможностите за инвестиции в страната ни и разговаря с представители на хърватски компании, които имат интерес да инвестират в България. Секторът на информационните технологии е един от най-динамично развиващите се в страната ни и все повече световноизвестни компании избират да открият в България свои логистични, научни и развойни центрове, подчерта държавният глава.

Президентът Плевнелиев отбеляза също така, че редица български компании вече действат успешно в Хърватия в сферата телекомуникациите, козметиката, доставката на автомобилни компоненти, продажбата на електроника и техника за домакинството. Само за последната година стокообменът между двете страни е отбелязъл ръст от 50%, посочи държавният глава и призова компаниите от двете страни да пристъпят към реализацията на нови партньорства.

Подобряването на регионалната транспортна и енергийна свързаност и стратегическото положение на Балканите между Европа и Азия също създават предпоставки за по-активно взаимодействие между компаниите от региона, посочи президентът. Държавният глава подчерта, че с европейско финансиране предстои изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните системи на държавите от Югоизточна Европа, както и модернизирането на железопътната и транспортната инфраструктура, която свързва региона с Азия. „Само с взаимни усилия можем да достигнем нивата на развитие на нашите партньори от ЕС“, категоричен беше Росен Плевнелиев. Пред бизнеса хърватският президент Колинда Грабар-Китарович посочи, че фирмите от двете страни трябва да бъдат по-добре информирани за възможностите, които България и Хърватия предоставят за инвестиции. Според Колинда Грабар-Китарович енергийната диверсификация и енергийната сигурност са от изключителна важност за бизнеса в региона затова и Хърватия работи по проект за изграждане на газов терминал на остров Кърк.

Паралелно, министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна в Париж с представители на водещи френски и български компании в рамките на българо-френски бизнес семинар “Българският пазар: Възможности за инвестиции и бизнес”. Форумът се организира от френската агенция Бизнес Франс, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

„България и нейното богато културно наследство от вчера са на почит в Лувъра, нека и икономическите ни връзки да се задълбочат“, каза държавният секретар по европейски въпроси на Франция г-н Харлем Дезир при откриването на семинара. “В България вече са известни френските марки като Декатлон, Шнайдер Електрик, Тотал, Карфур, веригата Аккор. Но трябва да признаем, че България е все още непознат пазар за френските партньори”, добави той. По думите му страната ни е стратегическо кръстовище на ЕС и това е предимство за френските фирми у нас.

Министър Лукарски подчерта, че основните приоритети в работата на Министерство на икономиката ще бъдат насочени към стимулиране на модел, основан на експортноориентирано и конкурентноспособно производство, ключов фактор за което са засилването на търговските отношения и привличането на инвестиции.

Сред секторите, които предоставят възможности за привличане на инвестиции и в които България има конкуренти предимства министър Лукарски посочи електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, земеделие, туризъм и здравеопазване. Реални възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие у нас има в секторите енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, хранително-вкусова промишленост и в частност биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, туризъм, информационните и телекомуникационни технологии и др.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg