EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватска ще строи два газопровода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватска ще строи два газопровода

mail08:40 | 12.02.2024прегледи 484 коментарикоментари 0


Хърватското правителството даде зелена светлина за плановете за изграждане на 122-километров газопровод по маршрута от Босилево през Сисак до Козарац, проект на стойност 322 милиона евро, и 36-километров газопровод между Лудо и Забок на стойност 78 милиона евро, предаде хърватската агенция ХИНА.

Двата проекта, общо за 400 милиона евро, ще бъдат изпълнени от компанията „Плинакро“ (Plinacro) и ще повишат сигурността на доставките на газ в страната, каза хърватският министър на икономиката и устойчивото развитие Дамир Хабиян.

Тръбопроводът Босилево – Сисак – Козарац е част от тръбопровода на Хърватия, свързващ терминала за втечнен газ Кърк със страните от Централна и Източна Европа и Украйна.

Това е продължение на съществуващата междусистемна връзка между Унгария и Хърватия, т.е. маршрута на газопровода Варошфьолд –  Дравасердахей – Дони Михолац – Слободница, и ще увеличи годишния капацитет на газопровода, минаващ от Зобин през Босилево, Сисак и Козарац до Унгария до 3,5 милиарда кубически метра газ.

Направлението Лучко – Забок улеснява увеличаването на доставките на газ за Словения. Хабиян припомни, че през 2022 г. хърватското правителство реши да увеличи капацитета на терминала за втечнен газ от 2,9 милиарда на 6,1 милиарда кубически метра газ годишно. Двата тръбопровода бяха включени в списъка на хърватското правителство със стратегически проекти през 2018 г.

БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg