EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Хърватска на крачка от еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватска на крачка от еврото

mail11:35 | 27.06.2022прегледи 1201 коментарикоментари 0


Лидерите на Европейския съюз се споразумяха Хърватия да се присъедини към групата на страните, използващи еврото, с което  броят на държавите с обща валута ще нарасне на 20 от януари, съобщи Асошиейтед прес.

"Еврото е паричният израз на нашата обща съдба и е част от нашата европейска мечта", заяви председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който председателстваше срещата на върха на лидерите на блока в Брюксел. "Сега мечтата се сбъдва за Хърватия."

След дискусии с евродепутатите и Европейската централна банка процесът ще приключи с очакваното през юли приемане на три правни акта, които ще позволят смяната на валутата.

"Днес на Европейския съвет Хърватия получи подкрепа на най-високо политическо ниво за членство в еврозоната. На 1 януари ние ще постигнем стратегическата цел на хърватското правителство за присъединяване към еврозоната. Ползите от членството ще бъдат усетени от хърватските граждани и икономиката, която ще стане още по-устойчива на кризи", коментира днешното решение хърватският премиер Андрей Пленкович в съобщение в Туитър, цитирано от Хина.

Агенцията напомня, че приемането на Хърватия ще бъде първото разширяване на еврозоната от 2015 г. насам, когато към паричния съюз се присъдени Литва.

Заедно със съседката си Словения, която се присъдени през 2007 г., Хърватия е страната, прекарала най-малко време в т.нар. "чакалня" на еврозоната - Европейския валутен механизъм (ERM II) - минималните две години, докато Литва например прекара 11 години в механизма, а Латвия - девет, отбелязва агенцията.

Пленкович изтъкна също, че подкрепата за членството на Хърватия в еврозоната е "отличен знак за нейната силно европеизирана икономика".

Решението на европейските лидери е предпоследна стъпка по пътя на страната към еврозоната. Последната стъпка е приемането на три законодателни предложения, отнасящи се до въвеждането на еврото в Хърватия, което ще бъде направено от Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) на 12 юли.

Коментирайки европеизацията на хърватската икономика, Пленкович напомни, че 50-60 процента от заемите и спестяванията са свързани с еврото, 70 процента от туристите, посещаващи Хърватия, идват от страни от еврозоната, а две трети от валутния обмен е с еврозоната.

"Членството в еврозоната ще направи Хърватия по-подготвена да реагира на кризи, като например енергийна и продоволствена криза или инфлационен натиск", каза той и добави, че членството в ЕС е улеснило усилията на Хърватия за справяне с пандемията КОВИД-19.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg